U Domu kulture, 29. oktobra, građani su mogli uživati u sjajnoj monodrami-komediji „10:1“, glumice Tatjane Kecman koja nije krila svoju sreću što je nakon 40 godina ponovo nastupala u svom rodnom gradu.

„Imam zadovoljstvo da sam nakon 40 godina opet na istoj sceni“... uz osmijeh dodaje: „nemam sto godina, ali oni koji su tada živjeli ovdje možda se sjećaju da sam kao djevojčica od 6-7 godina recitovala pjesmice u Domu kulture, i tad je valjda nekako sve i počelo. Smatram Božijim darom što sam odrasla u Bosanskom Petrovcu, i tu provela jedno prelijepo djetinjstvo“ izjavila je Tatjana za Radio Bosanski Petrovac.

Naime, u pitanju je autorski projekat. Ova predstava se na komičan i ironičan način bavi predrasudama o braku, ženama i muškarcima, a odličan humor i sjajna interakcija sa publikom jesu osnovni kvalitet ove monodrame.

Tatjana svoju komičnu monodramu započinje odabirom jednog muškog člana publike, koji kao dobrovoljac ( a možda i ne) igra ulogu budućeg mladoženje. Ona mu obećava da će mu do kraja predstave naći suprugu, tj. da će ga do kraja komada „oženiti“.

Nakon slikovitog ubjeđivanja da su muškarci sposobniji od žena, počinje Tatjanina transformacija u deset različitih žena na temu sklapanja braka, odnosno kakva bi žena bila dobra nekom muškarcu za zajednički život. Tih deset žena, od kojih je svaka zanimljiva na svoj način, su iz svih sfera života našeg društva, od različitog obrazovanja, iz grada i sela, od nametljivih do samozatajnih.

Nevjerovatne transformacije Tatjane Kecman tokom čitavog performansa iako naizgled karikirane, ne gube na prirodnosti i ni u jednom trenutku, malobrojnu bosanskopetrovačku publiku, ne ostavljaju ravnodušnom. Razlog malobrojne posjete je upravo ono što je glumica istakla: „Djeca se ne vaspitavaju u pozorištima, a trebalo bi, nažalost, danas se malo polaže pažnje na kulturu, ali zato postojimo mi, glumci, koji se uvijek dajemo stopostotno, kako za publiku od 15 ljudi, tako i za onu od 400“, završne su riječi Tatjane Kecman prilikom gostovanja na Radiju Bosanski Petrovac.

Tatjana Kecman

Sa sedam godina započela je karijeru u seriji „Osma ofanziva“; 1990. godine upisala Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu; 1992. g. nakon kraćeg boravka i rada u Skoplju, upisala fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu. Deset godina angažovana u KPGT-u gdje je ostvarila značajne uloge; 1996. g. postala član Saveza dramskih umjetnika Srbije; 2002. g. postavlja na sceni „Kulta“ u Beogradu prvi autorski projekat „Prekobrojna“ i nakon toga ostvaruje više projekata: „Suteren“, „Kentaur“, „Ludilo udvoje“, „Iza scene“, „10:1“, „Više sreće ovaj put“, „A gde su kokoške“... Sve njene predstave bile su u stalnom repertoaru.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica