Osobe čije se matične knjige vode u Bosanskom Petrovcu, mogu svoje izvode iz matičnih knjiga, uvjerenja o državljanstvu i uvjerenja o slobodnom bračnom stanju, dobijati putem naše web stranice. Dokumenti će Vam biti dostavljeni poštom, a pošiljke će se slati preporučeno sa dostavnicom (neposredna dostava) na adresu naznačenu u vašem zahtjevu.

Potrebno je prije Vaše uplate tražiti provjeru da li se traženi podaci vode u evidenciji Općine Bosanski Petrovac.
Provjeru možete izvršiti u matičnoj službi Općine Bosanski Petrovac na telefon 037/883-586, matičar Zerina Hajder.

Šta je potrebno priložiti uz zahtjev

Uz zahtjev je neophodno priložiti kopiju, odnosno skenirani identifikacioni dokument (pasoš, lična karta), kopiju, odnosno skenirani dokaz o uplati na ime općinske administrativne takse i troškova dostave-poštarine.

Zahtjev za izdavanje dokumenta

Lica ovlaštena za traženje izvoda i uvjerenja iz matične knjige

(član 64. Zakona o matičnim knjigama (”Sl. novine FBiH”, br. 37/12 i 80/14).

Izvodi iz matičnih knjiga i uvjerenja o činjenicama iz matičnih knjiga izdaju se na usmeni ili pisani zahtjev lica na koje se odnose podaci, njegovog punomoćnika ili člana njegove uže i šire porodice, usvojitelja ili staratelja.
Ako se utvrdi da ne postoje zakonski uvjeti da se izda izvod ili uvjerenje o podacima iz matičnih knjiga – u tom slučaju organ uprave općine i grada nadležan za matične knjige donosi rješenje kojim se odbija zahtjev stranke.

Važna napomena

Uz zahtjev priložiti uplatnice kao dokaz o uplaćenoj taksi (za izvod iz matične knjige ili uvjerenje 5.00 KM, za internacionalni izvod 30,00 KM) i uplatnicu kao dokaz o uplaćenim troškovima dostave-poštarina ( 3,10 KM Republika Srpska, 8,50 KM inostranstvo)

INSTRUKCIJE ZA PLAĆANJE IZ INOZEMSTVA

Zahtjeve kod kojih nisu popunjeni lični podaci za osobu za koju se traži izvod iz matične knjige ili uvjerenje nećemo uzimati u rad.
Sve gore tražene dokumente poslati na adresu

Općina Bosanski Petrovac
Služba za opću upravu-Matični ured
Bosanska 110, 77250, Bosanski Petrovac

ili na e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

U skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih/osobnih podataka, Općina Bosanski Petrovac garantuje da se vaši lični podaci neće koristiti u bilo koje druge svrhe osim onih predviđenih za obradu zahtjeva za izdavanje Izvoda iz matičnih knjiga koje se vode na području općine Bosanski Petrovac.

 .:: ONLINE ZAHTJEV VIRTUELNI MATIČAR ::.

Ukoliko želite online da pošaljete zahtjeve za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga, uvjerenja o državljanstvu i uvjerenja o slobodnom bračnom stanju neophodno je da popunite sledeći obraza.

Sva polja označena sa * moraju biti popunjena

Joomla forms builder by JoomlaShine

 *Sve nepotpune i netačne prijave neće ući u razmatranje*

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica