06.09.2020. godine Općina Bosanski Petrovac je u partnerstvu sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini obilježila Međunarodni dan pismenosti.

 

Prva održana aktivnost nosila je naziv ulicama „Petrovačkih velikana“. Prilikom ove aktivnosti gosti i predstavnici javnih institucija sa područja Općine Bosanski Petrovac obišli su Spomen biblioteku „Skender Kulenović“, Spomen sobu  „Ahmeta Hromadžića“ u OŠ“ Ahmet Hromadžić“, sliku Mersada Berbera u Općini Bosanski Petrovac i galeriju Jovan Bijelić. Domaćini na ovim lokacijama bile su članice lokalnog tima ASUBiH Bosanski Petrovac, zahvaljujući kojima su prisutni imali priliku da čuju nekoliko riječi o svakome od velikana.

Istog dana u 19:00 sati održana je akademija putem ZOOM aplikacije, na kojoj su se čitali najbolji literarni radovi sa javnog poziva kojeg je objavila Općina Bosanski Petrovac. Osim čitanja literarnih radova, predstavila nam se i Jovana Banjac, učenica IV razreda Umjetničke škole „Nusret Kesin- Braco“, područno odjeljenje Bosanski Petrovac u klasi mr. Ljiljane Milošević. Svi koji su pratili akademiju imali su  priliku da pogledaju film „Dje to“, kojeg su u sklopu VIVA škola filma radili mladi iz Bosanskog Petrovca.

Najbolje ocjenjeni literarni radovi su:

  1. Sara Velaga
  2. Nermana Arnautović
  3. Nejla Zukančić      
JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica