Dodjelom nagrade „Skender Kulenović“ književniku Nihadu Hasanoviću za roman „Laki pogon“, u našoj Opštini jučer je završena manifestacija „Dani Skendera Kulenovića“, koja je ove godine obilježena po osamnaesti put.

Nihad Hasanović je bosanskohercegovački pisac rođen u Bihaću. Objavio je drame „Podigni visoko baklju“, „Zaista?“, zbirku priča „Kad su narodi nestali“, romane „O roštilju i raznim smetnjama“, „Čovjek iz podruma“, te priče, pjesme i razne prevode, uglavnom sa francuskog.

Na samom početku prisutni su odali posljednju počast preminulom književniku Kemalu Coci, dugogodišnjem predsjedniku Udruženja pisaca USK-a, dobitniku knjižene nagrade „Skender Kulenović“ za 2001. godinu.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovale su učenice srednje škole koje su recitovale stihove iz Kulenovićeve zbirke „Ocvale primule“, kao i učenice Umjetničke škole Bihać- Područno, odjeljenje iz Bosanskog Petrovca: Zukančić Nejla i Kebić Sumeja.

Potom je uslijedio najsvečaniji trenutak, proglašenje dobitnika nagrade.

Ovog puta bilo je zanimljivih knjiga i autora. Na sreću odluka žirija je bila jednoglasna, na prvoj poziciji našao se roman „Laki pogon“ kao najbolji roman autora, koji zaslužuje ovako prestižnu nagradu“, riječi su Huseina Derviševića, predsjednika žirija.

„Sretan sam zbog ove prestižne nagrade, jer nagrada sama po sebi daje veću vidljivost djelu, pa će na taj način privući veću pažnju kako medija, tako i čitalaca“, rekao je Nihad Hasanović.

Završnoj svečanosti prethodila je promocija monografije „Bosanskopetrovački velikani“, autora Senudina Jašarevića. Karavan književnika jučer je obišao Dječiji vrtić, Osnovnu školu „Ahmet Hromadžić“, rodnu kuću Ahmeta Hromadžića, kao i spomen-sobu i Biblioteku „Skender Kulenović“.

Naime, ovogodišnja manifestacija, organizovana je u saradnji sa Udruženjem pisaca Unsko-sanskog kantona, JU Kantonalnom i univerzitetskom bibilotekom, bosanskopetrovačkim Centrom za kulturu i obrazovanje, a svoj doprinos su dali i Mješovita srednja škola“Bosanski Petrovac“ i Osnovna škola „Ahmet Hromadžić.

Održavanje manifestacije, kao i svake godine, pored Opštine Bosanski Petrovac, finansijski su omogućili i Vlada Unsko-sanskog kantona sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Završnoj manifestaciji prisustvovali su građani, djeca, književnici, i ostali predstavnici kulturnog i javnog života Bosanskog Petrovca.

Značaj ove manifestacije potvrđuje broj književnika koji na njoj učestvuju, kao i broj autora koji svake godine konkurišu za nagradu „Skender Kulenović“, koja je jedna od najznačajnijih koje se dodjeljuju u našoj zemlji, što su potvrdili i sami učesnici manifestacije.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica