Search

Pogled na Osječenicu
Bosanski Petrovac
Runolist na Osječenici
Runolist na Osječenici
Etno selo Čardaklije
Vrtoče, Bosanski Petrovac
Panorama
Bosanski Petrovac
Titov voz
Oštrelj, Bosanski Petrovac
Stare slike
Bosanski Petrovac
Stare slike
Bosanski Petrovac
Velikani Bosanskog Petrovca
Naslikao Nedim Islamagić-Čile
Panorama Bosanski Petrovac
By Seadred Photography, Sead Redžić
Općina Bosanski Petrovac
By Seadred Photography, Sead Redžić

Jedinstveni općinski organ uprave

Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Unsko-sanski kanton
Općina Bosanski Petrovac
 
Bosanska 110,
77250, Bosanski Petrovac
Bosna i Hercegovina
 

ID broj: 4263145770004

tel: 037/883-570 (centrala)
fax: 037/881-012
e-mail: opcinabp@bih.net.ba

Veliki broj Petrovčana, ali i gostiju okupilo se 27. jula na Medenom Polju, u Bosanskom Petrovcu na narodnom zboru na kome je obilježen 27. juli-Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma. Organizatori ove manifestacije su Općina Bosanski Petrovac u saradnji sa Centrom za kulturu i obrazovanje i organizacionim odborom.

Prisutni su mogli da uživaju uz kulturno-zabavno-sportski program, a posebna atrakcija ovogodišnje manifestacije bili su letovi motornih letjelica sa Aeorodroma Medeno Polje, koje su izveli članovi Aero centra iz Banje Luke i Bihaća, kao i padobranci, koji su maestralno izvodili svoje skokove, na opšte divljenje prisutnih posmatrača.

Poznato je da je letilište na Medenom Polju korišteno za sportske aktivnosti i u bivšoj Jugoslaviji. Većina stanovnika se ovog aerodroma sjeća iz filma “Partizanska eskadrila”, kao prvog partizanskog aerodroma, na kojem je i snimljen film. Slavna istorija ovoga Polja je naročito prepoznatljiva, po ratnim operacijama iz Drugog svjetskog rata, kada je ovdje sletio i sin Vinstona Čerčila (Randolf Čerčil).

U sklopu kulturno-zabavnog programa Petrovčane i ostale goste zabavljale su naše izvorne grupe “Runolist” i “Drvosječe”, kao i muzičari Ećo i Mešak.

Prirodne ljepote kojima smo okruženi, Osječenica, Klekovača, Grmeč i medno Medeno Polje, čist vazduh, jučer su mogli da vide i osjete svi koji su prisustvovali manifestaciji.

Kao zvijezda manifestacije nastupio je poznati glumac Josip Pejaković koji je izveo monolog u svom prepoznatljivom stilu, a sve na kraju, završio pjevajući sa Drvosječama.

Antifašistička borba počela je iz ovog kraja, pobijeđen je fašizam u Drugom svjetskom ratu, upravo zahvaljujući i ovom mjestu, Aerodromu Medeno Polje, koji je bio ključno mjesto za nekoliko prelomnih događaja, a Petrovčani su na ovaj način odali poštovanje samom mjestu i njegovoj ponosnoj istoriji.

Na kraju, ono što je najvažnije, jeste činjenica da je naša Opština jedna od rijetkih koja proslavlja ovaj istorijski značajan datum, ali i to što narodno veselje na Medenom polju 27.jula nastavlja tradicija proslave borbe protiv fašizma, koja, zapravo, nikada ne treba prestati.

Nacionalni spomenici Bosanskog Petrovca

Zbirka slika Jovana Bijelića

Jovan Bijelić (Revenik kod Bosanskog Petrovca,

 

Srednjovjekovna Crkva

Arheološko područje sa ostacima srednjovjekovne crkve

 

Stari grad Bjelaj

Stari grad Bjelaj (Bilaj), ili bjelajska tvrđava,

 

Titov voz na Oštrelju

Partizanski - Titov voz na Oštrelju

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica