Dana, 10.2.2018. godine, u Sali Doma kulture, održana je Treća Svetosavska akademija pod nazivom “S ljubavlju Svetom Savi, Bogu i rodu”.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio episkop bihaćko- petrovački, gospodin Sergije koji je istakao posebno zadovoljstvo što prisustvuje prvoj Akademiji od kad je ovdje u službi.

“Danas nosimo veliko breme u odnosu na prošla vremena, pogledajmo svoja djela, trebamo se truditi da svaki dan budemo bolji i da se ugledamo na djela Sv. Save”.

Prisutne je pozdravio i načelnik Zlatko Hujić, zaželivši svima sretan praznik.

“Ovakvo širenje ljubavi i tradicije uvijek treba podržavati”.

Posebno je naglasio potrebu njegovanja ovakvih događaja, radi poštivanja i očuvanja identiteta svih naroda u Bosni i Hercegovini.

U prepunoj Sali Doma kulture, gdje su bile okupljene sve generacije, učesnici predstave su uspjeli na jednostavan i zanimljiv način oživjeti lik i djelo prosvjetitelja Sv. Save na radost poštovatelja ovog velikana pravoslavne vjere.

Brojni građani su velikim pljeskom nagradili svaku tačku, a posebno posljednju- nastup folklorne grupe koja se nakon nekoliko godina ponovo okupila i izvela legendarnu igru “Gluvo glamočko kolo”.

Zadovoljstvo publike svjedoči kako je našoj Opštini potrebna i dobrodošla svaka prigoda da se uživa u kulturnim i duhovnim vrijednostima naših naroda.

Pored gore pomenutih, Akademiji su prisustvovali načelnik opštine Petrovac- Drinić, Milan Grbić, predsjedavajuća OV Bosanski Petrovac, Nikolina Simić, direktorica SŠC, Besima Kišljen, Osnovne škole, Mujesira Kavaz, kao i brojni građani.

Na kraju svečarskog dijela, u holu Doma kulture je uslijedilo druženje, uz zakusku, do iduće godine, jer ovakva i slična dešavanja će postati tradicija i dio kulturne baštine Opštine Bosanski Petrovac.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica