Dana 11.12.2017. godine, u Bihaću su gradonačelnici Cazina i Bihaća, te načelnici Općina Bosanska Krupa, Bužim i Bosanski Petrovac, Nermin Ogrešević, Šuhret Fazlić, Armin Halitović, Zikrija Duraković i Zlatko Hujić, potpisali „Izjavu o zajedničkom djelovanju“.

Izjava o zajedničkom djelovanju proizašla je iz nezadovoljstva koje je uzrokovano ponašanjem vladajućih političkih partija koje nisu uspjele osigurati ravnomjeran razvoj svih dijelova BiH, te jadnaku dostupnost resursa za sve.

Potpisujući izjavu, poslali su poruku javnosti da će zajedno u narednom periodu koordinirati svoje djelovanje prema višim nivoima vlasti, te će se maksimalno zalagati za ravnopravnosti gradova i općina USK-a.

Posebno ogorčeni ponašanjem Vlade Unsko-sanskog kantona koja se diskriminatroski odnosi prema jedinicama lokalne samouprave, izražavajući svoje protivljenje praksi stvaranja države koja počiva na stranačkim vezama, a ne na zakonima i propisima, gradonačelnici i načelnici svojim su se potpisom još jednom obavezali da će nastaviti borbu za osiguranje napretka i boljeg života za građane gradova i općina Unsko-sanskog kantona.

“Godinama se od strane viših nivoa vlasti ne ulaže u Kanton. Nedopustivo je da nailazimo na zatvorena vrata i na ignorisanje naših problema, primjedbi i sugestija. Zato smo se i okupili, jer želimo da se naši argumenti čuju i naše nezadovoljstvo iskaže”, istakao je gradonačelnik Ogrešević.

Osvrćući se na potpisanu izjavu, načelnik Hujić je istakao da je, nažalost, predugačak spisak razloga koji su rezultirali potpisivanjem i zajedničkom djelovanju pet krajiških gradova i općina.

Ovdje on, konkretno, ističe dugogodišnju eksploataciju šumskog resursa s područja naše Opštine, koja praktično od toga nema ništa. Uticaj ličnih i stranačkih interesa je, u posljednje 3 godine, eskalirao i kroz otvorene opstrukcije prema investitorima koji namjeravaju obrađivati hiljade duluma zapuštene petrovačke (državne) zemlje.

Dokaz ovome, je nedavno neprihvatanje prijedloga načelnika, da se raspiše Javni poziv za dodjelu državne zemlje, zainteresovanim fizičkim i pravnim licima, od strane većine vijećnika ove Općine.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica