Bosanski Petrovac, 11.08.2017. godine

Predmet: Demant na tekst -

Dana 10.08.2017. godine, na portalu krajina.ba objavljen je tekst pod nazivom „Hoće li doći do preslagivanja u OV Bosanski Petrovac nauštrb Bošnjaka? Sve zavisi od A-SDA i Naše stranke!?“, u kojem se boldirano ističe da je na čelu nove prosrpske koalicije načelnik Zlatko Hujić.

U tekstu se izražava tobožnja zabrinutost za opstanak Bošnjaka u općini, koja se, prema navodima iz teksta očituje kroz novo preslagivanje političkog utjecaja u OV, kao i moguću smjenu zamjenika predsjedavajuće OV, a ujedno i predsjednika OO SDA Bosanski Petrovac, Midhe Hidića.

Pa da podsjetim javnost i autora članka da je u najmanju ruku licemjerno prozivati bilo koju stranku na izdaju ili majorizaciju Bošnjaka u Bosanskom Petrovcu, kad je „prva stranka u Bošnjaka“, od uspostave novog saziva vijeća, pa sve do zadnje sjednice u mjesecu junu bila dio takozvane Semafor koalicije, koju su, pored SDA, SBB i zalutalog DF-ovca, činili i vijećnici Dodikovog SNSD-a i Đokićevog SP-a.

Srecom, pojedinci su na vrijeme shvatili svu apsurdnost takvog saveza i svoga djelovanja u istom.

U tom periodu, jedini cilj pojedinih vijećnika je bio onemogućiti normalno funkcionisanje organa uprave, pokušavajući na taj način da oslabe funkciju Općinskog načelnika. Prisjetimo se samo sage oko budžeta Općine, nedonošenje odluke o privremenom finansiranju, tjeranje investitora iz Općine, nezakonite smjene izborne komisije, svih upravnih i nadzornih odbora, kršenja Poslovnika OV... Nažalost, ovakve vijesti su postale svakodnevnica i rezultat su nastojanja ponajviše zamjenika predsjedavajućeg, kao i pojedinaca u njegovoj stranci, da destabiliziraju izvršnu vlast, iako je poznato da sam kao načelnik, dobio više glasova (i bošnjačkih i srpskih), od bilo koje koalicije u vijeću.

Nejasna mi je i korelacija smjene zamjenika predsjedavajuće sa interesom Bošnjaka, budući da po Statutu Općine to mjesto trenutno pripada Bošnjacima. Ukoliko i dođe do smjene trenutnog zamjenika predsjedavajuće, ta funkciju će opet obnašati Bošnjak. Ili se neko smatra većim Bošnjakom od drugih?

Nastojanje prikazivanja moje borbe za šumski resurs kao za srpski interes je još jedan pokušaj dizanja nacionalnih tenzija tamo gdje one ni u naznakama ne postoje. Amandmani naše općine na federalni Zakon o šumama su identični amandmanima koje su na isti uložile općine Konjic, Vareš i Olovo i nemaju nikakve veze sa bilo kojom politikom na nivou drugog entiteta.

Poštovani građani,

Nisam pripadnik niti jedne političke stranke i Vaše povjerenje sam i drugi put zadobio na osnovu rezultata rada, kao i zbog nacionalne neopterećenosti. Ne dopustite da Vas zavara govor ljudi koji se već 20 godina služe istim trikovima, a koji dobijaju medijski prostor režimskih portala, propagirajući nacionalističku retoriku. U sazivu našeg OV egzistira 11 političkih partija svih predznaka, a taj pluralizam je zapravo odraz demokratskog stanja u našoj općini, što nam nameće kao obavezu da radimo zajedno i da se uvažavamo međusobno.

Ostavimo nacionalističe huškače da žive u prošlosti, jer im je, po uzoru na njihovu priču, tamo i mjesto.

S poštovanjem,

Vaš načelnik, Zlatko Hujić.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica