Danas, 29. Juna 2017. godine, kompanija u vlasništvu Jusufa Arifagića (Fana Arifagić), je počela sa vraćanjem krava iz Krnjeuše, u Kozarac, kod Prijedora.

Podsjećamo kako je  prva količina crvenog norveškog govečeta, ovdje  dovezena pred kraj prošle godine, a plan je bio da se svake godine ovaj broj povećava, tako da bi ih za pet godina, ukupno bilo izmedju 4 i 5 hiljada, na farmi u Bos. Petrovcu.

Nakon današnjeg odlaske 40 grla, ostalo ih je 210, koje takodje namjerava izmjestiti odavde, kako kaže, do kraja ove godine, najkasnije.

Ono što je bilo planirano, jeste širenje ove farme, s hiljadama  muznih krava, zatim odgajalište elitnih norveških bikova, postavka i aktiviranje rada tvornice stočne hrane,  s opremom koja se već nalazi u Krnjeuši , što sve naravno znači nova značajna zapošljavanja, investicije i ubrzani progres i privrednu ekspanziju, ne samo Bos. Petrovca, nego cijeloga regiona i šire.

 

Osnovni motiv dolaska i ključna pretpostavka, njegovoj odluci za dolazak u ove krajeve, bila su pusta polja i prostranstva, ove opštine, koja će izgleda takva ostati i dalje, zbog nevjerovatnih obstrukcija koje su krenule od novoosnovane većine u ovdašnjem općinkom vijeću, prije svega.

Išlo je to sve do federalnog nivoa, preko kantonalnog i federalnog ministarstva, do premijera  Novalića i predstavničkog doma, Doma naroda, visokog predstavnika, Incka, svih medija......

Medjutim, bez obzira što su se, o tome, ova dva ministarstva i vlada kantona, konačno i u suštini,  pozitivno pismeno očitovali, u smislu jasne osude svake zloupotrebe neobradjenog državnog zemljišta (što, s ugovorom opštine o davanju u 5-godišnji posjed zemljišta u Prkosima i Oraškom brdu, Arifagiću, nije slučaj), on definitivno  ne želi više biti dio ove bosansko petrovačke drame, s epilogom koji će osjetiti generacije koje dolaze.

Teško da se može, u cijelom civilizovanom svijetu, pronaći ovakav primjer, nažalost.

Podsjetimo se kako su prvi put ovdje počeli dolaziti ambasadori visoko razvijenih evropskih država (Švedska, Njemačka, Norveška), vrhunski stručnjaci iz Norveške, iz oblasti stočarstva s prezentiranim dugoročnim planovima ulaganja sopstvenog kapitala, u ovu opštinu i region.

Sitno sopstveni, lični i stranački interesi,totalna nepismenost i apsolutno odsustvo elementarnog znanja i vizije, plasirani kroz razne političke strukture ove opštine, kantona i zemlje, su potjerali krave u kamione da se vrate tamo odakle su došle.

Gotovo isti scenarij, kada govorimo o petrovačkim šumama kao resursu, je godinama  ovdje prisutan, u još gorem obliku.

Godinama traje pljačka ovog resursa, svakodnevno, dok su naša prostranstva i pusta polja,  „odradjena“, zaista brzo.

Niti jedna krava, s te farme nije izašla, za sve ovo vrijeme zbog sveopšte urote protiv ovog investitora.

Da li mi, zapravo, uopšte shvatamo kako je to danas Arifagić, samo slučajno.Koliko takvih tjeramo zauvijek ?

Ljudi nam, već poodavno odlaze IZ ove zemlje, a sada evo i krave SA te iste zemlje, koja je njima ipak malo potrebnija nego ljudima, moramo to priznati.

Nema potrebe predvidjati sudbinu i budućnost onih koji ostanu tamo gdje im neko dodje, s najboljim namjerama i pri tome im,  sa sobom donese - a da ništa od njih ne dobije,  pa na kraju bude istjeran.

U Bos. Petrovcu, 29.juni 2017.                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                                                       Načelnik opštine, Zlatko Hujić

                                                                                                                                                                        

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica