Sinoć je, povodom posljednjeg dana ramazana, u hotelu Silver u našem gradu, načelnik Opštine Zlatko Hujić upriličio zajednički iftar.

Iftaru su, pored velikog broja vjernika i Petrovčana, prisustvovali efendija Mirzet Spahić i imami svih džemata, čime se i ove godine pokazao primjeran suživot u našem gradu.

 

Jutros je, u prisustvu velikog broja vjernika klanjanjem bajram-namaza u Gradskoj džamji, počelo obilježavanje Ramazanskog bajrama u Bosanskom Petrovcu.

Bajramsku hutbu i poruku uputio je Mirzet ef. Spahić. Efendija je svim vjernicima islamske vjeroispovijesti čestitao Bajram, sa željom da blagdan provedu sa porodicom, rodbinom i prijateljima.

Ramazanski bajram je jedan od dva najznačajnija islamska praznika, i obilježava kraj posta. Jedna od pet osnovnih dužnosti svakog muslimana je upravo post koji se provodi u ovom mjesecu. Tokom trideset dana ramazana vjernici moraju da se uzdržavaju od hrane i pića, i to od zore pa do zalaska sunca.

Bajram-namaz koji prethodi Bajramu počinje 45 minuta nakon izlaska sunca. Ramazanski bajram uvijek pada 1. ševala (10. mjesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana.

Tradicionalni pozdrav povodom Ramazanskog bajrama je Bajram šerif mubarek olsun!

Pored klanjanja bajram-namaza u Gradskoj džamiji, molitva se obavila i u ostalim džamijama džemata u Bosanskom Petrovcu.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica