Dana, 17.6.2017. godine u Novom Sadu, u fruškogorskom naselju Bukovac, održan je 17. „Zavičajni zbor-kosidba“, manifestacija očuvanja običaja i njegovanja vrijednosti krajišnika, kojoj je prisustvovalo oko 2.000 ljudi.

Održana su takmičenja u sportskim igrama, poput bacanja kamena sa ramena, skoka u dalj, navlačenja konopca, navlačenje štapa, varizanja i klisanja, ali i kosidbe koja je upravo i najznačajnija za nas.

Pored velikog broja učesnika, iz raznih zemalja, najbolji je bio Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca. Naš dragi sugrađanin i ovaj put je pokazao svojim umom, snagom i spretnošću da je naš grad kolijevka nadarenih ljudi, u svakom pogledu.

 

“Moj moto je očuvanje već zaboravljenih narodnih običaja, od kojih je nekada svaka kuća živjela. Dakle, nastojim očuvati i održati tradiciju naših djedova i očeva koji su  dokazali da ljudskim trudom i poštenim radom čovjek savladava i pobjeđuje brojne prepreke koje mu stoje na putu!“- rekao je Mirko Kecman.

Organizatori ove manifestacije su zavičajno udruženje “Manjača” i Savez krajiških udruženja.

Pored mnogobrojnih gostiju, kao i svake godine, Kosidbi je prisustvovao i načelnik Zlatko Hujić, te sekretar Općine Esmir Brković.

 

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica