Svoj dijamantski pir, 65. godišnjicu, ove godine proslavlja bračni par Družić, Kadira i Safet. Kadira je porijeklom iz Bosanskog Petrovca, a djevojačko prezime joj je Hasedžić. Oboje imaju po 84 godine, a plod njihovog zajedništva, ljubavi i poštovanja su Esma, Esad i Šero, njihova djeca.

Bosanski Petrovac je kao po nekom nepisanom pravilu „rasadnik“ talenata i intelektualaca iz svih oblasti. Velika imena kojima se ova zemlja ponosi dolaze iz našeg grada. Među tim imenima je i Suljo Linić, jedan od šestoro unučadi Safeta i Kadire Družić, sin kćerke Esme. Prof.dr. Suljo Linić je naučnik svjetskog renomea, a danas je profesor na Univerzitetu Michigan, diplomirao je fiziku i hemiju na West Chester univerzitetu u SAD-u, doktorirao na Delavare univerzitetu, a Postdoktorski rad odbranio je na Fritz institutu u Berlinu... Inače, naša Opština mu je dodijelila Plaketu grada, 2014. godine.

Na slici: Kadira i Safet Družić

Mile i Jela Bulajić, bračni par iz Brestovca, dana, 20.5.2017. godine su u svojoj porodičnoj kući proslavili 60. godišnjicu braka.

U prethodnih 60 godina bilo je i sreće i tuge, ali su onda kada ih život nije mazio bili jedno drugom najveći oslonac. Jedan od dvojice sinova, najmlađi Zdravko, koji živi u Srbiji, dolazi, redovno ih obilazeći, dovodeći sinove Milana i Miloša, da ne bi zaboravili svoje korijenje. Njihov najstariji sin, Ilija, je nažalost umro.

Sudbina ih je, kako Jela kaže spojila slučajno, dok je Jela dolazila u Brestovac, rodbini u posjetu.

„Milu sam upoznala kad sam dolazila kod svojih ujaka, pošto mi je majka rodom iz Brestovca. Kroz osmijeh Jela navodi: „Nije bio loš, bio je u licu crven, odmah se vidjelo da je zdrav“.

Prema njenim riječima, bez sloge, ljubavi i poštovanja nema ni dugovječnog braka. Jelu obuzme jeza kada čuje da se supružnici svađaju, da žene odlaze od svojih muževa ne boreći se da održe bračnu zajednicu.

„Takva su bila vremena, kako smo se svađali, tako smo se i mirili. Nisam pobjegla od đeda nikada, danas žene samo kažu „ode ja“. Ja sam bila takvog karaktera, da nikad nisam ni pomislila da odem od mog Mile i moje djece“.

Jela ima 80 godina, rođena je u Bjelaju, djevojački se prezivala Radišić, a svoj život je posvetila djeci i kako ona kaže „svome Mili“, za kojeg tvrdi da je uvijek bio prema njoj dobar, te da se dobro brinuo o njoj i djeci.

Mile ima 87 godina, svoj radni vijek je proveo radeći u šumi, boreći se da obezbijedi pristojan život svojoj porodici. Pored teškog života, Mile nije izgubio smisao za zdrav humor. Tokom fotografisanja dodaje „i dan danas sam najljepši“, a možda to nije ni bila šala.

Ova priča pokazatelj je da prave vrijednosti i danas postoje, da za njih vrijedi živjeti, i poruka je svima nama da se za zlatne niti poštovanja i razumijevanja ni nakon 60 godina, hrđa/rđa ne hvata.

Svoj dijamantski pir Mile i Jela proslavili su u okruženju porodice i bliskih prijatelja, a proslavu su svojim dolaskom uveličali i načelnik Opštine, Zlatko Hujić, u pratnji supruge i kćerke, kao i Boro Banjac, predsjednik Udruženja Petrovčana u Beogradu. Osim bliže rodbine, kao bliski prijatelj je bio i Momir Kecman, bivši svjetski šampion u rvanju.

Na slici: Jela i Mile Bulajić

Jungić Jakov i Ankica ove godine proslavljaju zlatni pir, 54. godišnjicu braka, u svojoj porodičnoj kući, u našoj Opštini. Ankica je porijeklom iz Bihaća. I Ankica i Jakov imaju po 87 godina. Djeca, Velimir i Vesna ih redovno posjećuju, dovodeći im petoro unučadi, da ne zaborave naš grad i mjesto odaklen im potiču baka i djed.

Opština Bosanski Petrovac, na čelu sa načelnikom Hujićem, bračnim parovima je poklonila po tortu i cvijeće, kao znak pažnje za prave vrijednosti koje nam trebaju biti primjer suživota.

Ovi dugogodišnji supružnici plijene iskustvom, razumom i ljubavlju koja ne poznaje nikakve barijere- religiozne i nacionalne, naročito.

Da li je potrebno ovoliko vremena, svima nama danas, da postanemo i ostanemo, kao ovi divni ljudi?

Odlazeći od slavljenika, poželili smo im dobro zdravlje, svaku sreću i dug život.

Na slici: Ankica i Jakov Jungić

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica