U Bosanskoj Krupi održan je Kolegij načelnika Unsko-sanskog kantona, na kojem je prisustvovao načelnik nase Opstine, Zlatko Hujic.

U prvom dijelu sastanka gradonačelnik i načelnici su razgovarali o situaciji u lokalnim zajednicama, problemima s akcentom na investitore i privredna ulaganja, a u drugom je od strane gradonačelnika Grada Tuzle Jasmina Imamovića prezentirana inicijativa za ukidanje kantona u Federaciji BiH što su načelnici jednoglasno prihvatili i pružili podršku.

Razgovarali smo i o položaju investitora i mogu reći da je zajednički stav da mi u radu u lokalnim zajednicama najviše vremena moramo posvetiti privlačenju investitora po svim oblastima jer je način povećavanja broja zaposlenih. Iskazana je bezrezervna podrška svemu onome što je u zakonskim okvirima da se ti investitori privuku, da se održe na našim prostorima, u svakoj općini, i dogovoreno da ćemo u narednom periodu pokušavamo iznaći način da svi zajednički djelujemo pozitivno na te stvari, da iznalazimo rješenja u konkretnim problemima kao što je ovaj aktuelni u Bosanskom Petrovcu sa gospodinom Arifagićem”, naglašava načelnik Buzima.

Glavni je problem što smo svjetski rekorderi po broju ministara, poslanika, savjetnika, pomoćnika ministara, na broj stanovnika. U Federaciji je 111 premijera, 142 ministra, 300 pomoćnika ministara, 300 savjetnika premijera i ministara, na stotine poslanika, preko 1000 članova komisija kad su u pitanju skupštine kantona, a kad su u pitanju vanbudžetski fondovi isto tako blizu 1000. Hoćemo da umjesto 35 vanbudžetskih fondova bude 5, da se obezbijede uštede, a da u tim fondovima svaki kanton bude podjednako zastupljen”, pojašnjava gradonačelnik Tuzle.

Dosadašnje inicijative oko izmjene ustavnog sistema, kako kaže Imamović, propale su jer se odmah išlo na Dejtonski sporazum što je nemoguće.

U nastavku je Gradonačelnik Imamović rekao kako ce nastaviti razgovarati i obilaziti ostale gradove, vjerske zajednice i interesne grupe na podrucju Federacije BiH.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica