Dana, 16. marta 2017. godine u kabinetu načelnika Hujića upriličen je prijem za predstavnike švedske ambasade, na čelu sa ambasadorom Kraljevine Švedske gospodinom Andersom Hagelbergom.

Razgovaralo se o projektima koji se realiziraju u našoj Opštini u kojima je učestvovala Švedska vlada preko razvojne agencije SIDA, kao i o nekim od budućih projekata, te o trenutnoj situaciji i aktuelnim problemima sa kojima se susreće naša Opština.

 

„Sa načelnikom Hujićem smo imali zaista kontrstruktivan i interesantan dijalog. Jedno od pitanja o kojem smo razgovarali je pomoć Švedske Opštini Bosanski Petrovac u izgradnji sistema pročišćivanja otpadnih voda za koji smo spremni da izdvojimo 800.000 eura, što će se veoma pozitivno odraziti na održivi razvoj ove Opštine. Mi smo, također, razgovarali i o mogućnostima za investicije. Kao važan sektor spomenuli smo poljoprivredni sektor, gdje sam naglasio da već postoje dobri primjeri, a to je investitor koji je došao iz Norveške, siguran sam da će predstavnici Opštine stvoriti najbolje moguće uslove da se taj investitor i dalje razvija. Razgovarali smo dalje o stanju šuma, gdje sam izrazio svoju zabrinutost. Rješenje je naravno da se donese dobar zakonski okvir. Našu ćemo saradnju svakako i nastaviti“, završio je ambasador Švedske.

Načelnik Hujić se zahvalio na dolasku, kao i na interesovanju i dobrom poznavanju stanja u našoj Opštini. Posebno je izražena zahvalnost za finasijsku podršku izgradnje postrojenja za prečišćivanje otpadnih voda, kao i njihovu podršku u aktivnostima donošenja Zakona o šumama Federacije BiH, odnosno izvršenja presude Ustavnog suda, u korist Opštine Bosanski Petrovac.

Sastanku su prisustovale i gospođa Marie Bergström i gospođa Ajša, ispred SIDE, švedske agencije za razvoj zemalja jugoistočne Evrope.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica