Danas je održana 14. redovna sjednica Vlade USK. Dio ranijeg saziva i novi članovi Vlade donijelu su više odluka i zaključaka, a koji se između ostalog tiču funkcionisanja rukovodnih organa Unsko-sanskih šuma, problema oko primjene Zakona o javnim nabavkama, pokretanja procedure imenovanja kantonalnog pravobranioca.

Današnja Vlada USK zasjedala je u rekonstruisanom sazivu.U pet ministarstva promjenjeni su čelni ljudi. Četvrta je ovo rekonstrukcija Vlada, a podsjetimo naredni opći izbori trebali bi biti održani 2018. Za premijera Huseina Rošića nove promjene u sastavu izvršne vlasti ništa ne mijenjaju.

Uskladiti propise sa postojećim zakonima

Neka od važnijih pitanja sa kojima su se danas bavili članovi Vlade tiču se rukovodne strukture u ŠPD Unsko-sanske šume.Vlada nije dala pozitivno mišljenje na Odluku Skupštine preduzeća o imenovanju upravljačke strukture Šuma. Razlog za to je neuskladjeni propisi preduzeća sa postojećim zakonima .Skupština USK ,kao osnivač Unsko-sanskih šuma, već je zatražila od ranijeg rukovodstva preduzeća da uskladi svoje propise što nije,tvrdi premijer, učinjeno .

Javne institucije,ustanove i preduzeća suočavaju se sa problemom javnih   nabavki. Primjena državnog Zakona o javnim nabavkama omogućuje subjektima koji učestvuju u ovom procesu stalno odugovlačenje procedure nabavke, rečeno je na danas, a primjer tome je obezbjedjenje   nafte ustanovama kao što je Direkcija za ceste, K MUP.

Pokrenuta procedura za imenovanje novog kantonalnog pravobranioca

Od ostalih tačaka Vlada se bavila imenovanjem kantonlanog pravobranioca. S obzirom da je aktulenom pravobraniocu   četverogodišnji mandat pri kraju, danas je odobreno pokretanje procedure imenovanja novog. Donesena je Odluka o utvrđivanju kriterija te imenovanja Komisija za izbor pravobranioca. Prihvaćen je Izvještaj o utrošku sredstava Ministarstva za građanje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša za 2016. godinu, a po osnovu ekoloških naknada

(Izvor: RTVUSK)

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica