Dana 26.1.2017. godine u Beogradu je održana VIII konferencija koju je ogranizovala poslovna asocijacija „Biznis plus“ u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacije Srbije.

Konferenciji su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić i potpredsjednik Vlade i ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, te zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, i ostali zvaničnici kako iz naše države, tako i iz Srbije, kao i načelnik Hujić, po pozivu direktora “Biznisa plus”.

Cilj konferencije je promocija turizma u regiji, ali i uspostavljanje boljih veza između turističke djelatnosti, kao jednog od nosilaca razvoja, sa ostalim privrednim granama.

Na konferenciji je istaknuta i važnost kreiranja novog imidža balkanskog regiona, koji više neće biti mjesto sukoba, nego prosperiteta i dobre turističke ponude.

Na prvom panelu, posvećenom poziciji turizma regije na svjetskoj turističkoj mapi i značaju umrežavanja sa trgovinom, građevinskom industrijom i telekomunikacijama, govorili su Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Miroslav Miletić, potpredsjednik Privredne komore Srbije, Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH, te Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije BiH i Goran Svilanović, direktor Regional Cooperation Council.

Tokom drugog panela učesnici su razgovarali o mogućnostima povezivanja turizma u regionu sa ciljem privlačenja turista iz cijelog svijeta i poboljšanju turističke ponude, smještajnim kapacitetima i novom konceptu gradnje i finansiranja, te dobavljačima i infrastrukturi kao preduslovu za bolje turističke ponude.

Kako bi zemlje našeg regiona privukle što veći broj turista sa dalekih destinacija, neophodno je da na tržište izađu sa zajedničkim proizvodom. Volja za saradnjom postoji – zaključeno je na osmoj konferenciji „Regija za turizam, turizam za regiju“.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica