U subotu, 21. januara u amfiteatru Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću održana je odbrana doktorske disertacije našeg sugrađanina Sanela Gredelja na temu „Istraživanje utjecaja vibracija obradnih sistema na stohastično i haotično ponašanje procesa obrade.“ Iza složenog naslova ove disertacije krije se kruna Sanelovog naučnog rada i akademske karijere, kao i najveća nagrada za njegovu predanost učenju i upornost u stalnom pomicanju vlastitih granica.

Pred nekoliko desetina prisutnih, o Sanelovoj predanosti i posvećenosti nauci je najljepšim riječima govorio njegov mentor prof. dr. sci.  Milan Jurković. Profesor Jurković je rekao kako je u svojoj pedesetogodišnjoj nastavno-naučnoj karijeri imao malo takvih studenata koje nijedna prepreka nije mogla spriječiti u učenju, razvoju i napretku i koji su uz akademsku karijeru uporedo izgradili zaokružen porodični život i mjesto u zajednici poput Sanela.

Sanel Gredelj je rođen 1972. Godine u Bosanskom Petrovcu, gdje je završio osnovnu školu i srednju tehničku školu. Obrazovanje nastavlja na Mašinsko-tehničkom fakultetu u Banjoj Luci gdje ga zatiče početak rata zbog kojeg je morao ostaviti studiranje za neka bolja vremena i uključiti se u odbranu zemlje u redovima Armije RBiH. Po završetku rata, prekinuti studij nastavlja na tada novoosnovanom Tehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću, gdje je uspješno diplomirao 1998. godine.

Završen fakultet nije zadovoljio Sanelovu želju za znanjem i akademsku ambiciju pa tako na istom fakultetu magistrira 2005. godine da bi sad i doktorirao, te tako postao tek šesnaesti doktor nauka kojeg je proizveo bihaćki Tehnički fakultet i prvi doktor nauka nastanjen u Bosanskom Petrovcu nakon nekoliko decenija. Zaposlen je u MUP USK i radi kao asistent na Tehničkom fakultetu u Bihaću ali iako je uspješan i u poslu i u akademskoj karijeri, kao najveći uspjeh u životu uvijek ističe svoju porodicu – suprugu Azru i jednogodišnjeg sina Tarika.

Odbrani doktorata našeg sugrađanina Sanela Gredelja prisutvovao je i općinski načelnik Zlatko Hujić, koji je čestitao Sanelu i istakao kako će, kao i u ovom slučaju, općina uvijek naći načina da pomogne školovanje svoje djece jer je Bosanski Petrovac bio i ostao poznat kao mjesto odakle dolaze pametni, obrazovani i časni ljudi.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica