Uspješna realizacija još jednog projekta u Bosanskom Petrovcu

Uspješnoj realizaciji projekta priznanje je dalo devet porodica iz Bosanskog Petrovca kojima su jučer uručeni ključevi novoizgrađenih, odnosno saniranih, stambenih jedinica.

Primopredaja ključeva korisnicima izgrađenih 9 stambenih jedinica izvršena je uz prisustvo predstavnika HWA, načelnika Opštine Zlatka Hujića, UNHCR-a, predstavnika opštinskog stručnog tima projekta, izvođača i nadzornog organa.

U kratkom obraćanju načelnik Hujuć je istaknuo: „ Sreća na licima članova ovih porodica je potvrda da smo uspjeli. Nedovoljne su rječi da se opiše ovaj momenat. Ono što hoću naglasiti da će opština i u narednom periodu podržati svaki projekat koji će građanima omogućiti kvalitetan život u svim njegovim segmentima. Projekti koji se trenutno implementiraju imaju za cilj stambeno zbrinjavanje, izgradnju infrastrukture, razvoj poljoprivrede i samozapošljavanje.

Ja kao predstavnik svih građana, garantujem da ću se boriti za građane, za projekte i za investicije kojima će Bosanski Petrovac biti prepoznat kao sredina za primjer. “

Korisnici projekta, Hajrić Mersada, Mujagić Alisa, Stevo Budimir, Rade Marjanović, Ahmet Ogrić, Hamdija Redžić, Radojka Romčević i Dušan Surla, ujedno su ekonomski osnaženi, gdje su prema željama i mogućnostima svakog pojedinog korisnika dobili pomoć u vidu plastenika, motokultivatora, freza, kosačica ili steonih junica.

Na licima korisnika, njihovih porodica mogla se vidjeti samo sreća i zadovoljstvo, koje su pokušali izraziti riječima.

„Ova kuća mi znači puno, danas sam jako sretna, zahvalila bih se načelniku, donatorima, izvođačima i svim ostalim koji su pomogli da mi se ova kuća izgradi“, riječi su Alise Mujagić.

„Kako nisam imao uslove da sam sebi napravim kuću, ovo mi puno znači, i želim da se zahvalim svima“, riječi su Dušana Surle.

„Moja porodica je zadovoljna, zahvaljujem se svima koji su učestvovali u ovom projektu“, kazala je Hajrić Mersada.

„Za mene ova kuća znači sve, sad moja porodica i ja imamo gdje živjeti, hraniti se, obavljati ličnu higijenu, jer u objektu u kojem smo živjeli nismo imali nikakve uslove za život“, rekla je Romčević Radojka.

Naime, zahvaljujući aktivnostima UNHCR koji je u periodu 2014 -2016. godine započeo provedbu projekta pod nazivom „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“ u deset bosanskohercegovačkih opština među kojima je izabrana opština Bosanski Petrovac.

Glavni cilj projekta je obezbjeđivanje trajnih rješenja za najugroženije porodice raseljenih lica, manjinskih povratnika i žena - žrtava rata, i to kroz timski rad i saradnju lokalnih vlasti, mjesnih zajednica, civilnog društva i projektnih partnera.

UNHCR je implementaciju projekta u sektoru izgradnje i sanacije stambenih jedinica povjerio Hilsfwrek Austrija Internacional (HWA), partneru sa dugogodišnjim iskustvom u implementaciji sličnih aktivnosti.

HWA je, u saradnji sa opštinom Bosanski Petrovac, putem izgradnje i sanacije 9 stambenih jedinica sa pratećom infrastrukturom, podržao najugroženije porodice koje nisu imale minimum stambenih uslova, odnosno porodice koje su u potrebi za stambenim zbrinjavanjem pored čega je data i mogućnosti za samozapošljavanje i ostvarivanje prihoda, kroz dodjelu pojedinačnih grantova.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica