Povodom obiljžavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, sinoć je u Sali Doma kulture održana Svečana akademija, gdje su građani prisustvovali i svečanoj sjednici novog saziva Opštinskog vijeća.

Prije toga, u toku dana, načelnik Hujić, predsjedavajuća Simić, zamjenik predsjedavajuće Hidić, i ostali vijećnici Opštinskog vijeća položili su cvijeće na spomen obilježja u našem gradu: na Trgu šehida, spomenicima ispred zgrade Opštine, partizanskom groblju, mjestu spajanja 5. i 7. Korpusa Armije BiH, te ispred Biblioteke „Skender Kulenović“.

Naime, svečanost je počela himnom BiH, nakon čega se prisutnima obratila predsjedavajuća Vijeća, Nikolina Simić, i načelnik Zlatko Hujić.

Predsjedavajuća je pojasnila da BiH ima svoju istoriju i narod koji je prošao kroz razne faze. Sinoćna akademija, prema njenim riječima, bila je prilika se svi prisjete hrabrih Bosanaca i Hercegovaca, koji su se okupili u Mrkonjić Gradu, gdje su potvrdili identitete, državnost i suverenitet BiH, ali i prilika da se prisjete svih koji su se borili za ovu državu. Na kraju svog govora osvrnula se i na sadašnje stanje države i naše Opštine, nadajući se da će Vijeće u sadašnjem sazivu konstruktivno djelovati u cilju razvoja naše Opštine.

Na to se dovezao i načelnik Hujić, rekavši da se Bosanski Petrovac konačno pomjerio sa „mrtve tačke“, te da sa zadovoljstvom može reći da naša Opština više ne spada u nerazvijene opštine. Između ostalog, načelnik je istakao i da bi saradnja sa Opštinskim vijećem trebala biti jedinstvena kao prsti ljudske šake, jer jedino tako možemo ići ka daljem napretku.

Sinoćni program uveličan je i kulturno-zabavnim dijelom, u kojem su učestvovali: Dječiji vrtić, sa tačkama: „Domovina- srce ovog svijeta“ i igrokaz- Bosna, Osnovna škola se predstavila sa recitacijom „Bosna“, srednja škola sa dvije tačke: „U Bosni se pjesma ori, u Bosni se riječ zbori“ i „Moja i tvoja Bosna“, kao i niža muzička škola sa kratkom etidom.

Svečanosti su prisustvovali pored većine vijećnika, ostali predstavnici kulturnog i javnog života, i brojni građani naše Opštine.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica