U organizaciji Ureda specijalnog predstavnika EU i BiH, gospodina Wigemarka, zajedno sa partnerima USAID i Ambasadom Švicarske, u Bihaću je dana, 23.10.2017. godine održan sastanak krajiških gradonačelnika i načelnika sa komesarima Zajedničke komisije Inicijative za lokalne vlasti.

Gradonačelnici Bihaća i Cazina, te načelnici Ključa, Sanskog Mosta, Bosanske Krupe, Bužima i naše Opštine, razgovarali su sa komesarima Zajedničke komisije Giorgiom Brosiom, Regulom Bäblerom, Károlyjem (Charlesom) Jòkayem i Mladenom Milanovićem o aktuelnom stanju u ovim lokalnim zajednicama, kao i o odnosu viših nivoa vlasti prema gradovima i općinama.

 

Ovo je naročito važno zbog nezadovoljstva šest općina našeg Kantona, odnosom  Vlade i premijera USK-a, prema njima. (Bihać, Cazin, Ključ, Bosanska Krupa, Bužim, Bosanski Petrovac).

Naš načelnik je opet istakao probleme u našoj lokalnoj zajednici, govoreći o neprovođenju i ignorisanju presude Ustavnog suda, u smislu visine naknade posječene šume i bezobzirnoj i gotovo neshvatljivoj raspodjeli minimalne dobiti USK šuma od strane Vlade.

On je istakao i apsurdno opstruiranje investitora Jusufa Arifagića, imajući u vidu pustu državnu zemlju na području naše Opštine, kao i o statusu i ustrojstvu Kantona kao potpuno nepotrebnog nivoa vlasti, između lokalnih zajednica i države.

Također je naveo pozitivan primjer d.o.o Pirnara, koji uskoro završava svoj novi objekat u poslovnoj zoni Gorinčani, te samim tim otvara mogućnost novog zapošljavanja i doprinosi razvoju privrede i ekonomske ekspanzije cijelog regiona.

Inače, Inicijativa za lokalne vlasti predstavljena je 18.10.2017. godine u Sarajevu, a namjera je pomoći entitetima i lokalnim vlastima u cijeloj BiH da prepoznaju suštinske probleme i načine na koji su organizirane i finansirane, te one koji sprečavaju njihovu sposobnost da građanima pruže adekvatnije usluge.

Dalje, cilj održavanja sastanka sa čelnicima lokalnih zajednica je i da Ured specijalnog predstavnika EU u BiH bude upoznat sa ovim, te nakon temeljne analize na teritoriju cijele BiH donese određene preporuke, sugestije i zaključke a najkasnije do maja 2018. godine.

Ova Komisija nema naredbodavnu, niti izvršnu funkciju.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica