Načelnici opština i gradova Unsko-sanskog kantona održali su, dana 13.10.2017. godine svoj redovni kolegij, kojem je ovoga puta bila domaćin opština Bužim.

Problemi lokalnih zajednica i zajedničke aktivnosti na njihovom rješavanju i ovaj put su bili na dnevnom redu kolegija načelnika.

Stanje u oblasti socijalne zaštite trenutno je jedan od gorućih problema s obzirom na to da Unsko-sanski kanton na ime naknada za trudničko i porodiljsko bolovanje duguje više od četiri miliona maraka.

Istaknuto je da bi Vlada Kantona morala pod hitno da izmiri dugovanja, jer je to njena zakonska obaveza, a i da ne bi došlo do blokade računa socijalnih ustanova, preko kojih se vrši implementacija, a potom i budžeta opština i gradova ovih ustanova.

Bilo je riječi i o nedavno donesenim Zakonima o državnoj službi i turističkim zajednicama, kao i o poslovnim zonama, te poboljšanju poslovnog ambijenta u Kantonu.

Također, načelnici su istakli kako su nezadovoljni sa Zakonom o povećanju akcize na naftne derivate, te da je kao takav direktan udarac na građane.

I ovom prilikom je izrazeno nezadovoljstvo nedovoljnim investiranjem u Kanton, kao i stalnom nemilosrdnom eksploatacijom suma sa podrucja Opstine Bosanski Petrovac, cime se ignorise i prakticno ismijava presuda Ustavnog suda, koja je jasno objelodanila nepravdu prema ovoj Opstini i ljudima koji tu zive.

Takodjer je izrazeno nezadovoljstvo i ogorcenost nacinom i metodom opstruiranja investitora Arifagic Jusufa od strane stranackih kantonalnih struktura, sto je van pameti, imajuci u vidu hiljade hektara puste drzavne zemlje na podrucju nase Opstine.

Nezadovoljstvo ulaganjima u Unsko-sanski kanton u proteklih 20 godina zasnovano je na činjeničnom stanju, te lokalne zajednice zahtijevaju hitnu promjenu odnosa svih viših nivoa vlasti, istaknuto je na sjednici kolegija načelnika i gradonačelnika.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica