Krajem septembra, u našoj Opštini je organizovana posjeta oglednim parcelama soje, u saradnji GIZ-a (Njemačka organizacija za internacionalnu saradnju), Poljoprivrednog zavoda iz Bihaća i Opštinske službe.

S obzirom da je 2017. godina okarakterisana kao jedna od najtežih godina za poljoprivrednu proizvodnju sa aspekta vremenskih, odnosno klimatskih uslova, a i pojave nevremena sa ledom, svi usjevi na području naše Opštine su manje uspjeli, pa tako i soja.

Bez obzira na ove objektivne teškoće, koje su pratile realiziciju projektnih aktivnosti, postignut je veliki uspjeh u podizanju svijesti kod poljoprivrednih proizvođača o proizvodnji i upotrebi soje, također, podignut je nivo znanja u agrotehnici i širenju areala uzgoja soje na višim nadmorskim visinama.

 

Podsjećamo da je proizvodnja soje na oglednim parcelama u našoj Opštini dio projekta „Kvalitetna soja bez GMO iz Dunavske regije“ koju provodi GIZ u Srbiji i BiH od 2014. do 2017. godine.

U sklopu ovog projekta provedeno je niz aktivnosti u Opštini Bosanski Petrovac, kao što su: Zimska škola o uzgoju soje, sadnja 4 sorte soje na imanju dva poljoprivredna proizvođača, Fazlić Džemila iz Rašinovca i Karanović Gorana iz Vrtoča, kao i trening o uzgoju za zainteresovane poljoprivrednike.

Unsko-sanski kanton je prepoznat kao važan region u proizvodnji ove kulture, pa su se tako pored naše Opštine navedene aktivnosti provodile i u Bihaću, Cazinu i Sanskom Mostu.  

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica