Njemačka fondacija Fredrich Ebert BiH  je u saradnji sa Udruženjem građana “Oštra nula”,  19. i 20. septembra u Banja Luci organizovala konferenciju pod nazivom “Kultura sjećanja”, na kojoj  je kao jedan od panelista učestvovao načelnik naše Opštine, Zlatko Hujić.

Riječ je o konferenciji koja je ove godine posvećena propitivanju suočavanja s prošlošću u javnom, akademskom i medijskom diskursu.

 

Također, organizatorima je namjera bila pozabaviti se „Kulturom u kulturi sjećanja“,  pa su u tom dijelu su glumci, muzičari, teatrolozi, režiseri, pokušali dati odgovor na tu vrstu suočavanja s prošlošću i doprinosu ovih oblasti pomirenju u regiji. 

Konferencija je bila regionalnog karaktera. Pored panela u kojima su sudjelovali politolozi, novinari, predstavnici civilnog društva i lokalnih inicijativa, jedan panel je bio i Panel gradonačelnika-pogled u budućnost.

U tom dijelu prisutni su mogli čuti gradonačelnika Rijeke, Vojka Obersnela, Vukovara, Biljanu Gaćo, i Opštine Bosanski Petrovac, Zlatka Hujića.

Težište njihovog izlaganja je bilo na budućnosti, kako graditi život na multietničkim vrijednostima i naučenim lekcijama iz prošlosti.

Tokom ovog dijela, panelisti su iznijeli primjere suočavanja s prošlošću u lokalnim zajednicama iz ugla gradonačelnika, u gradovima regije i njihovim načinima suočavanja sa službenim kulturama sjećanja, lokalnim inicijativama i istorijama lokalnih sredina.

Konferencija Fondacije Friedrich Ebert o Kulturi sjećanja redovno se organizuje od 2005. godine.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica