Obrzirom na postignuća u provedbi projekta “Kompostiranje bio-otpada na području regije Bihać”, koji je realiziran u posljednje četiri godine u saradnji sa lokalnim zajednicama, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona i 2017. godine, obezbijedilo je sredstva za implementaciju istoga kroz Program raspodjele namjenskih sredstava.

Iz tog razloga, dana 19.7.2017. godine, u prostorijama naše Opštine održan je sastanak sa predsjednicima trinaest mjesnih zajednica.

Cilj sastanka je bio upoznavanje sa dinamikom planiranih aktivnosti, sa dostavljanjem  promotivnih materijala (letaka i plakata), koji će se distribuirati u mjesne zajednice, kao i predstavljanje dokumenta koji se odnosi na  Pravila učešća u projektu.

 

Inače, ovaj projekat će se implementirati na području koje obuhvata 8 lokalnih zajednica Unsko-sanskog kantona: Bihać, Ključ, Bosanska Krupa, Bužim, Cazin, Sanski Most, Velika Kladuša i Bosanski Petrovac.

Učesnice projekta su mikrolokacije navedenih opština, odnosno mjesne zajednice.

Samo kompostiranje bio-otpada predstavlja kontrolisan proces pri kojem se organski otpaci, pomoću aktivnosti organizama koje žive u tlu (bakterije, gljivice, sitne životinje) i uz prisustvo kiseonika, pretvaraju u humus koji nije neprijatnog mirisa i može se koristiti kao organsko đubrivo.

Projekat se treba implementirati u periodu do 6 mjeseci, a provođenje će trajati od mjeseca juna do novembra 2017. godine.

Shodno navedenom, dana 12.7.2017. godine, u Bihaću je održan sastanak sa predstavnicima lokalnih zajednica  Kantona, na kojem je učestvovala i predstavnica naše Opštine.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica