Obronci planine Grmeč, sa bosanskopetrovačke strane, u nedjelju, 9.7.2017. godine, su bili u znaku kosidbe, tj. 9. po redu međunarodne i već tradicionalne manifestacije “Prva kosa Grmeča”, koja je okupila nekoliko stotina posjetilaca iz BiH i zemalja okruženja.

Selo Smoljana bilo je i ove godine dobar domaćin najboljim koscima BiH, Srbije, i Slovenije, koji su i ovaj put otišli zadovoljni, pobjednici sa nagradama, a i oni koji nisu osvojili nagrade smatraju se pobjednicima, jer su prevalili dug put da uveličaju manifestaciju, koja prevazilazi granice lokalnog i prelazi u zbor međunarodnog karakter.

Tako je titulu najboljeg kosca, trofej “Latinović Stanko-Stankela”, osvojio Nedeljko Kerlec iz Janja, čije su brzina, umijeće i snaga bili presudni. Dalje, u konkurenciji za ovaj trofej, drugo mjesto zauzeo je Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada, dok je treći bio Vuk Vučković iz Srbije.

Pored toga, kosci su se takmičili i ekipno, a u toj konkurenciji prvo mjesto su osvojili gosti iz Slovenije.

 

Ove godine, organizator je upriličio i takmičenje pionira, juniora, seniora i veterana, čak se u koševini okušala i prva učesnica iz Srbije, koja je dobila zasluženu nagradu i priznanje.

Gosti i posjetioci ove manifestacije su nakon nadmetanja kosaca, mogli uživati u kosačkom ručku koji su pripremili domaći kuvari, potom i u kulturno-zabavnom programu, gdje su nastupile krajiške grupe “Runolist”, “Mrkonjić Grad”, “Drvar, izvorna grupa “Drvosječe” i KUD Drvar, kao i djevojčice koje su imale ulogu vodonoša.

Na kraju, manifestaciju je zatvorio Mirko Kecman, višestruki pobjednik svih kosidbi na Balkanu, ovogodišnji organizator manifestacije, koji je uručio zahvalnice i nagrade svim učesnicima ističući da je cilj ove “Prve kose Grmeča” duhovno i kulturno uzdizanje naroda MZ Smoljane, ali i šire, vraćanje tradiciji, te promovisanje našeg bosanskopetrovačkog sela i seoskog turizma.

Također, istakao je da je nastojao sjediniti sva svoja iskustva sa brojnih takmičenja, da bi ova manifestacija, održana u našoj Opštini bila ponos naših građana.

Glavni sponzori su: Opština Bosanski Petrovac, Opština Drinić, ŠG Oštrelj-Drinić, Borislav Popović, Drago Kragulj, Milan Marjanac, vlasnik firme “Vitorog”, a podršku je pružila i MZ Smoljana, na čelu sa predsjednikom, Marinkom Mrđom.

Pored mnogobrojnih gostiju, prisustvovali su i načelnici Drinića,  Bosanskog Grahova, Milan Grbić i Duško Radun, direktor ŠG Oštrelj-Drinić, kao i načelnik naše Opštine, Zlatko Hujić.


 

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica