Dana 31.5.2017. godine, sa početkom u 10:00 sati, Opštinsko vijeće je počelo sa održavanjem   7.redovne sjednice.

Neposredno nakon neusvajanja tačaka koje se tiču donošenja Rješenja o imenovanju predsjednika i članova Nadzornog i Upravnog odbora za Javne ustanove i preduzeća, čiji je osnivač Opštinsko vijeće, i davanja saglasnosti na Odluku Privremenog Upravnog odbora o izboru i imenovanju direktora JU „Centar za kulturu i obrazovanje“, predsjedavajuća Opštinskog vijeća, Nikolina Simić napustila je sjednicu, ne zatvorivši raspravu, a ni sjednicu, samim tim kršeći Poslovnik o radu Opštinskog vijeća i Etički kodeks.

 

Ovim činom je onemogućen rad cjelokupnog Opštinskog vijeća, jer su nakon odlaska predsjedavajuće, otišli i vijećnici koji su dio koalicije. Ovim je „krnja“ većina konačno pokazala svoj dosadašnji način rada, odnosno donošenje unaprijed „ukovanih“ odluka koje su kasnije- bez uvažavanja ikakvih konstruktivnih prijedloga ostalih vijećnika, bivale izglasane. Puno takvih odluka je palo i doneseno nezakonito.

Napuštanje današnje sjednice je odabir linije manjeg otpora, jer se jednostavno ne mogu pomiriti s činjenicom, da toj takvoj praksi, dolazi kraj.

Preostalim vijećnicima se obratio načelnik Zlatko Hujić: „Ovo je početak ispravnog rada Opštinskog vijeća, bez donošenja odluka po kafanama. Probleme treba riješavati, a ne od njih bježati. Ove vijećnike su izabrali građani da riješavaju probleme, a svojim odlaskom su pokazali koliko poštuju glas koji su od njih dobili. Pokrenuo sam po Poslovniku o radu Opštinskog vijeća i inicijativu da se sutra, 1.6. 2017. godine, u 18:00 časova, održi peta vanredna sjednica na kojoj će biti razmatrano Rješavanje pitanja oko imenovanja Upravnih i Nadzornih odbora ustanova i preduzeća i rukovodioca javne ustanove „Centar za kulturu i obrazovanje“, odnosno, neshvatljivo ponašanje predsjedavajuće, Nikoline Simić.

Cilj sazivanja ove sjednice je da se razriješi nastala situacija i da se nastavi rad Opštinskog vijeća, kako bi se izbjeglo izazivanje štetnih posljedica za društvene interese u Opštini, kako je to propisano i Poslovnikom o radu Opštinskog vijeća“.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica