Dana 31.3.2017. godine, Šemsudin Dedić, federalni ministar, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, zajedno sa načelnikom Zlatkom Hujićem posjetio je farmu „Fana-Arifagić“ u Krenjuši, u Bosanskom Petrovcu, vlasnika Jusufa Arifagića.

Razlog posjete je aktuelna problematika sa kojom se susreće ova investitor koji je prije dvije godine došao na područje naše Opštine.

IZJAVE:Šemsudin Dedić

Zlatko Hujić

Jusuf Arifagić

 

Ovu priliku načelnik Hujić i vlasnik kompanije Arifagić Investment iskoristili su da upoznaju ministra Dedića sa razlozima donošenja odluke o raskidanju svih ugovora sa našom Opštinom.

„Arifagić je donio odluku. Kod njega nema komisija, zaključaka, vijeća. On je odlučio da sve povlači iz naše Opštine. Međutim, imali smo priliku prvi put razgovarati sa ministrom Dedićem, i mislim da ovaj dolazak predstavlja posljednju šansu, ja hoću da vjerujem da je tako. Cijelom kraju i regionu treba jedan ovakav investitor“, istakao je načelnik Hujić.

„Bitno je da je gospodin ministar upoznat sa svim ovim i siguran sam da će on to prenijeti dalje ka vrhovnim institucijama države. Sve ovisi od reakcije, da li će profunkcionisati pravna država ili će pojedinci biti država. Moja odluka stoji. Postoje tri stvari koje je vrlo bitno riješiti: neko mora snositi političku odgovornost za novonastalu situaciju; kako grla prehraniti; i krivična odgovornost koju ću pokrenuti protiv nekih ljudi kojima nije ništa sveto. Trebamo se okrenuti budućnosti, i razmišljati da sva ona naša rođena i nerođena bosnaskohercegovačka djeca trebaju živjeti i ostati na ovom području. To nam treba biti zvijezda vodilja i cilj“, kazao je Jusuf Arifagić.

Federalni ministar, Šemsudin Dedić, nakon razgovora, je uputio podršku, te se obavezao iznaći rješenje za ovu problematiku:

„Investicije ove vrste su svakako potrebne Opštini Bosanski Petrovac, Unsko-sanskom kantonu, ali i državi Bosni i Hercegovini. U vezi navedenog kompletan predmet sam uputio Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da utvrdi nadležnost za rješavanje. Mi generalno imamo problem u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu. Zakazat ću sastanak načelnika, Kantonalnog ministarstva poljoprivrede, premijera i vijećnika. Ne smije niko slati poruku da investicije, pogotovo poljoprivredne, ne mogu imati ambijent za svoje djelatnosti. Po onome što sam vidio, planovi Arifagić Investment su ozbiljni, u Bosanskoj Krupi nismo imali probema, jednoglasno mu je data saglasnost.“

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica