Ured za reviziju institucija FBiH odbio izvršiti reviziju poslovanja općine Bosanski Petrovac

Svjedoci smo kako je u posljednje vrijeme naša općina prestala biti izvor dobrih vijesti zahvaljujući djelovanju destruktivne većine u općinskom vijeću okupljene u neprincipijelnu koaliciju koju čine „prirodni saveznici“ SDA, SBB, SNSD, SP i Demokratska fronta Željko Komšić. Nakon što smo prije nekoliko mjeseci ušli u istoriju kao jedina općina koja je funkcionisala bez budžeta i odluke o privremenom finansiranju i nakon što smo izvrgnuti negativnom publicitetu zbog sramnog odnosa prema najvažnijem investitoru, uslijedile su i nove ćuške našem općinskom vijeću od strane relevantnih institucija ove države.

Naime, na svojoj posljednjoj sjednici je Centralna izborna komisija BiH odbila dati saglasnost za razrješenje naše Općinske izborne komisije (OIK) u sastavu Slobodanka Kecman, Adisa Eminoglu i Dragana Manojlović. Ovim je osujećen pokušaj stavljanja OIK pod političku kontrolu neprincipijelne „Semafor koalicije“ i upropaštavanja jednog općinskog organa koji je svoj posao radio besprijekorno.

Iako je komisija u ovom sastavu provela prošle izbore besprijekorno i još uz uštede unutar skromnog budžeta, razlog za pokušaj njenog razrješenja je većina u vijeću našla u polnoj strukuri OIK. U doba kada sav svijet teži povećanoj zastupljenosti žena na svim pozicijama, Općinsko vijeće Bosanskog Petrovca je jedino koje je našlo za sporno to da tri žene rade dobar posao. Naravno, Centralna izborna komisija je ovo razrješenje glatko odbila i time spriječila pokušaj da se OIK stavi u službu manipulacija na idućim izborima putem lažne brige za polnu ravnopravnost.

Osim ovoga, novo poniženje koje je sebi OV dozvolilo je došlo u vidu dopisa Ureda za reviziju institucija FBiH koje je odbilo zaključak vijeća kojim se traži revizija finansijskog poslovanja Jedinstvenog organa uprave Bosanski Petrovac. U dopisu Ureda za reviziju stoji kako ova institucija ima svoj raspored rada koji ne predviđa reviziju u općini Bosanski Petrovac, te kako općinsko vijeće nije nadležno da od njih bilo šta traži. Općinski pravnici su više puta upozorili kako vijeće izlazi iz okvira svoje nadležnosti i svojim neznanjem sramoti općinu pred institucijama viših nivoa ali to nikad nije dovoljno da vijeće sebe i naše građane poštedi blamaže.

Tako je bilo i nedavno kad je odluku vijeća o smanjenju koeficijenta plate općinskog načelnika Kantonalni sud stavio van snage budući da je taj koeficijent definisan federalnim i kantonalnim propisima koji regulišu tu oblast i vijeće ne može određivati koeficijent niži od zakonom propisanog. Na sve ove greške u procedurama i izlascima iz zakonskog okvira rada vijeća vijećnici aktuelne većine su blagovremeno i višestruko upozoravani ali ih to nije spriječilo da svojim ignorantskim odnosom nanose sramotu i štetu općini vođeni isključivo sitnim političkim interesima.

Očito je, dakle, da kršenje zakona, propisa i procedura aktuelnoj većini ne predstavlja nikakav problem i da su jedine situacije u kojima će se potruditi da ispoštuju sve moguće i nemoguće procedure one u kojoj te procedure idu na ruku kriminogenim lobijima a usporavaju i tjeraju investitore koji dolaze u našu općinu. Na sreću, postoje institucije viših nivoa vlasti koje su kao u ovih nekoliko slučajeva razotkrile svu intelektualnu i stručnu ograničenost „Semafor devetke“ a pitanje je samo koliko će takvih slučajeva biti tokom čitavog mandata kad je ova koalicija uspjela prirediti ovoliko blamaža u samo tri-četiri mjeseca.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica