Pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Republike Srpske, a u organizaciji Zavičajnog udruženja Sanjana „Grmeč“ i Planinarsko alpinističkog kluba „Banja Luka“ , 5. 2.2017. godine održan je „Grmečki marš“- u pomen borcima NOR-a koji su slomili Četvrtu ofanzivu fašističkih snaga na tadašnju slobodnu teritoriju NOP-a u Podgrmeču, februara 1943. godine.

Naime, slamanje Četvrte ofanzive fašističkih snaga doprinijelo je oslobađanju Sanskog Mosta, Grmeča i Podgrmeča, oktobra 1943. godine i svih naroda i narodnosti koji su živjeli i žive na tom području.

S obzirom da se Marš održava 6. put po redu, manifestacija već poprima tradicionalni karakter, što je i u cilju samog Zavičajnog udruženja, ali i svih poštivalaca pomenutog događaja.

Marš je realizovan rutom selo Bravsko-Crni vrh 1605 metara nadmorske visine uz učešće oko 200 ljudi.

Nakon rute, u MZ Bravsko je organizovan predah uz ručak za članove udruženja, na kojem je prisustvovao i načelnik Zlatko Hujić, podržavajući ovu manifestaciju naveo je i činjenicu da se antifašistička borba, koja je i počela na našim krajevima, i dalje neprestano vodi.

U tom smislu, načelnik je ovom prilikom obećao pomoć opštine Bosanski Petrovac, na istom mjestu u isto vrijeme iduće godine, s namjerom, da događaj postane tradicionalan.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica