Prošla sedmica je bila obilježena humanim gestama Crvenog križa „Bosanski Petrovac“.

Pored prvog općinskog druženja koje je organizirano u sklopu projekta „Pruži mi ruku i daruj krv“, na kojem su prisustvovali brojni gosti, aktivni darivatelji krvi naše Opštine, ali i predsjednik Crvenog križa Unsko-sanskog kantona, Husein Kličić, u subotu je u Domu zdravlja organizovana i treća akcija darivanja krvi ove godine.

„Ovo je treća akcija darivanja krvi ove godine. Mi je realizujemo u sklopu programa koji nam je odobren od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Imamo oko 70 aktivnih, registrovanih darivatelja u Križu. Da bi neko darovao krv prvo treba da bude punoljetan i da je dobrog zdravstvenog stanja. 1. decembra smo organizovali prvo općinsko druženje, gdje smo darivateljima sa područja naše Opštine podijelili priznanja, zahvalnice. Ovo je prvo druženje- nadam se da će prerasti u tradicionalno. “, riječi su Sabine Nadarević, sekretara Crvenog križa.

Bitno je istaknuti i pozitivnu činjenicu da je tokom akcije u subotu učestvovalo mnogo mladih ljudi, učenika srednje škole, a razlog je nedavno održana edukativna radionica na temu „Dobrovoljno davalaštvo krvi“ , gdje su mladi upoznati sa značajem darivanja.

„Samim sticanjem znanja i osvješćivanjem značaja ove humane geste, mladi su došli i priključili se „armiji“ darivatelja krvi“, ističe sa zadovoljstvom Nadarević.

Sabina Nadarević dalje navodi da je saradnja opštinskog Crvenog križa sa Kantonalnim križom odlična, te da su 24. novembra, u Bihaću organizovali i zajedničko darivanje krvi, a sve u cilju mogućnosti i želje da pomognu onim ljudima kojima je to potrebno.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica