Jučer je predstavnik naše Opštine, Službe za obrt poduzetništvo, razvoj i poljoprivredu, Dragana Manojlović- stručni saradnik za planiranje i razvoj poljoprivrede učestvovala na edukaciji koja je održana u Bihaću u Privrednoj komori USK, na temu “Tržište i proizvodnja maline”.

Edukaciju su organizirali Vanjskotrgovinska komora BiH i Switzerland Global Enterprise/SIPPO (Švicarski program podsticanja uvoza u EU i Švicarsku), u suradnji sa Privrednom komorom Unsko-sanskog kantona.

Cilj organizacije ove stručne edukacije je jačanje izvoznih kapaciteta firmi iz sektora svježeg voća i povrća.

Nakon uvodne i pozdravne riječi organizatora i predstavljanja misije i aktivnosti Switzerland Global Enterprise/SIPPO (Švicarski program podsticanja uvoza u EU i Švicarsku) u Bosni i Hercegovini,  predstavljeni su i predavači: Prof.dr. Nikola Mićić, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Banjoj Luci i gdin. Mile Gluvačević, ekspert za organsku proizvodnju.

Osim o samoj sadnji, načinu i tehnologiji uzgoja maline, te trendovima u svijetu i u Bosni i Hercegovini, prisutni su imali priliku čuti koje su to sortimenti maline koje se mogu preporučiti za uzgoj (Himbo top, Tula magic, Glen Ample, te Polka, Heritage, Amira, Kwanza), kao i za uzgoj namijenjen zamrzavanju (vilamet, miker i fertodi zamatos).

Na edukaciji je, također, bilo riječi o organskoj proizvodnji i certifikaciji, a u ovom dijelu značajne informacije, prisutnima je prenio ekspert za organsku proizvodnju Mile Gluvačević. Ono što je Gluvačević istaknuo je da je u RC ARGONET Banja Luka implementacija ka certifikaciji besplatna (analiza početnog stanja, smjernice za uređenje infrastrukture, izrada dokumentacije, obuka osoblja, te pomoć kod aplikacije).

Na edukaciji su sudjelovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, predstavnici Opština, Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, kompanija i proizvođači maline iz Bihaća, Banja Luke, Sarajeva, Srpca, Kozarca, Bužima, Bosanske Krupe, Velike Kladuše i Skoplja.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica