Povodom Svjetskog dana štednje danas su učenici trećeg razreda osnovne škole i mališani Dječijeg vrtića posjetili Bosna Bank International- poslovnicu u Bosanskom Petrovcu.

Svjetski dan štednje obilježava se svake godine 31. oktobra. Ovo je dan na koji se prisjećamo davnog 31. oktobra 1924.g. kada su se u Milanu sastali predstavnici svjetskih štednih institucija, u nadi da će pronaći izlaz iz krize koja je nastala kao posljedica prvog svjetskog rata. Na tom skupu istaknuta je važnost štednje za razvoj čovječanstva i važnost borbe protiv svakog oblika rasipništva.

O štednji, odnosno upoznavanju djece sa štednjom vode računa i učiteljice. Tako su učenici, mališani vrtića i učiteljice posjetili BBI banku u našem gradu.

Rukovodilac poslovnice Sanela Družić, nakon što je djecu obradovala prigodnim darovima, upoznala je osnovce i mališane vrtića o značaju i vrijednostima štednje.

“BBI ima za cilj podstaknuti građane na racionalno trošenje i štednju. Naša banka danas je otvorila vrata najmlađima, kako bi se upoznali sa radom banke, ali i kako bi im predstavili vid dječije štednje. Bitno nam je da naučimo naše najmlađe stanovnike kako da od malih nogu nauče štedjeti novac za neke dane kada će im biti potreban, npr. odlazak na ekskurziju, na fakultet…” istakla je gospođa Družić.

Učiteljice su kazale kako je jako važno da osim teorije, djeca svakodnevno dobivaju i nekakvu vrstu prakse, jer oni najbolje uče na primjerima, kako od učitelja tako prije svega od svojih roditelja.

Štednja znači čuvanje vašega novca, istaknuto je na ovom događaju, da bi ga kasnije potrošili za nešto što vam je potrebno. Svi trebaju štedjeti kako bi imali za životne potrebe. Vesela djeca su s puno radosti obećala da će štedjeti i čuvati novac.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica