Dvadestpeti (25.) novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naime, upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943.godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.
25. novembra 1943. godine Bosna i Hercegovina je, dakle, obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu  Osmanske imperije.
Nakon nekoliko dana pomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, u Jajcu. Treba napomenuti da je BiH, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH. Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a, je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Treba dodati da je ovu odluku na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih bh. naroda.

Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Bosanskom Petrovcu jučer je započelo polaganjem cvijeća na spomen obilježja ispred zgrade Općine, na Trgu šehida, spomeniku civilnih žrtava te na Partizanskom groblju.

Povodom obiljžavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, sinoć je u Sali Doma kulture održana Svečana akademija, gdje su građani prisustvovali i svečanoj sjednici Općinskog vijeća.

Sinoćni program uveličan je i kulturno-zabavnim dijelom, u kojem su učestvovali: Dječiji vrtić, OŠ "Ahmet Hromadžić" , MSŠ "Bosanski Petrovac" i Umjetničke škole "Nusret Keskin Braco", Područno odjeljenje Bosanski Petrovac. Prisutnima se obratio i ministar Adnan Alagić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline.

Svečanosti su prisustvovali pored većine vijećnika, ostali predstavnici kulturnog i javnog života, i brojni građani naše Općine.

prvaaaaaa

 ministarOpčina

biblotetka

Partiznasko

djecaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

facebook 1669364056573 7001820339942305695

Na kraju:

SVIM BOSANCIMA I HERCEGOVCIMA SRETAN 25. NOVEMBAR –
DAN DRŽAVNOSTI NAŠE JEDINE DOMOVINE BOSNE I HERCEGOVINE

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica