Riječ volonterizam potiče iz latinskog jezika, od riječi VOLUNTAS, što bi u prevodu značilo slobodna volja ili lični izbor. Baš ova riječ oslikava da svako ima slobodnu volju da se slobodno odredi prema angažovanju u lokalnoj zajednici na način kakav on smatra da je ispravan i kakvi su njegovi životni nazori i stvarne namjere. Ne bih govorio o onima što nemaju slobodnu volju i koji nisu makli dalje od zadovoljenja fizioloških potreba, prema gledištima humanističke psihologije.

Opština Bosanski Petrovac je planirala veliku volontersku akciju skoro godinu dana i bilo je planirano da 500 volontera iz 4 zemalje u toku sedam dana na 20 lokacija odrade planirane aktivnosti. U tom cilju smo obišli volontere iz Velenja u Sloveniji, Novog Sada i Beograda u Srbiji, te Splita u Hrvatskoj, te dogovorili da akcija traje od 15-22.07.2020.godine. Na žalost , situacija sa virusom je učinila svoje I bilo je nemoguće organizovati tako nešto, ali nismo željeli da odustanemo i tokom proteklih 5 dana smo odradili sjajan posao dobrovoljnim radom i angažovanjem ljudi slobodne volje koji je bio njihov lični izbor. Termin smo pomjerili u vremenu od 20.07 do 26.07.2020.godine.

Proteklih pet dana godine, pol, nacionalnost, ili bilo koja druga opredjeljenost pojedinca, su bili nebitni , a osjetila se kohezija , te jedinstvo i želja da se angažmanom doprinese svom gradu. Svi u skladu sa svojim mogućnostima, a prema potrebama i zaista je sve djelovalo kao jedan sjajan tim. Sada kada pogledamo stanje gradskog bazena prije i poslije akcije, stanje partizanskog groblja, dvorišta osnovne škole ili igrališta kod srednje škole, možemo reći da smo uspjeli. Pored toga , Izgradili smo dva stepeništa na javnim površinama, počistili smeće na nekoliko lokacija i pokosili nekoliko hiljade kvadrata javnih površina. Hvala svima koji su učestvovali, a hvala i onima koji su bili moralna podrška. Hvala i onima što kritikuju na konstruktivan način, a zlonamjernicima samo poruka, uradite nešto. I da, kažu načelnik radi u svrhu kampanje. Svi vi koji ste imali šansu i koji tražite šansu samo radite, radite u svrhu lične promocije, u svrhu vaše kampanje, ali radite i da taj rad bude za dobrobit lokalne zajednice.

Ostalo je još da odradimo akciju na izletištu OŠTRELJ. Rušimo devastirane objekte, kosimo, čistimo. Današnja akcija (subota 25.07.2020), je otkazana zbog lošeg vremena, ali sutra (Nedjelja, 26.07.2020) nastavljamo. Dođite na Oštrelj da uredimo izletište. VOLONTIRAJ I TI.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica