Dana, 25.10.2019. godine u prepunoj sali Doma kulture, na svečan i dostojanstven način održana je manifestacija „Sjećanje na Skendera Kulenovića“. Organizatori ovogodišnje manifestacije su JU „Centar za kulturu i obrazovanje“ Bosanski Petrovac, JU Spomen-biblioteka „Skender Kulenović“ i Opština Bosanski Petrovac.

 

Također, svoj doprinos i podršku u organizaciji su dali i Mješovita srednja škola „Bosanski Petrovac, Osnovna škola „Ahmet Hromadžić“ i Umjetnička škola iz Bihaća, Područno odjeljenje iz naše Opštine.

Na samom početku, u ime grada domaćina, obratio se načelnik naše Opštine,Dejan Prošić koji je napravio jednu ozbiljnu ospervaciju samog književnika, nastojeći da dočara neprocjenjivu moć pisane riječi bosanskopetrovačkog velikana. Povukao je paralelu umjetnosti sa samim dešavanjima u društvu, te istakao da ovaj književnik, kao i svi naši velikani zaista zaslužuju veliku pažnju, koju se zajedničkim snagama trudimo im dati.


Publici se obratila i prof.dr.Vildana Pečenković, dekanesa Pedagoškog fakulteta u Bihaću, kao i Samra Mujanić, viša asistentica na istom fakultetu, zajedno sa dvije studentice iz Bihaća.


Centralni dio svečanog dijela bila je dodjela nagrada za najuspješnije književne i likovne radove.
Naime, proteklih dana je u osnovnoj i srednjoj školi bila organizovana radionica, koju su vodile Gordana Balić, Mirsena Gudžević, Hafija Subašić, Milica Kecman i Alma Jaganjac, a koja je iznjedrila kvalitetne radove učenika, te su najuspješniji simbolično i nagrađeni:
Književna radionica:
1. Medina Mujadžić
2. Nevena Kovačević
3. Alena Terzić
Likovna radionica
1. Dajana Kecman
2. Ajdin Didović
3. Anja Kecman
4. Mojra Kecman
Ranije u toku dana položeno je cvijeće kod Spomen-biblioteke „Skender Kulenović“ i Spomenika petrovačkim velikanima, a od jutarnjih sati je upriličena posjeta područnim školama od strane delegacije u sastavu: prof.dr. Vildana Pečenković, Samre Mujanić, MA, dvije studentice sa Pedagoškog fakulteta iz Bihaća i Opštinskog načelnika, Dejana Prošića. Na ovaj način, Bosanski Petrovac je nastojao da sačuva od zaborava, da otme od kandža vremena neprocjenjivu moć, veličinu, značaj koju je nam je Skender Kulenović ostavio u amanet. Čuvamo je za njega, za nas, za sve petrovačke velikane, po kojima smo u svijetu poznati, i zahvaljući kojima svi nosimo tu čast prepoznatljivosti.

„... I zato ne damo da sjećanja na Jovana, Skendera, Ahmeta i Mersada nikad ne izblijede...“, riječi su Miše Marića, još jednog velikana kojeg je iznjedrio naš Bosanski Petrovac.