Dana 23.7.2018. godine, ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić i Međunarodna organizacija IOM, na čelu sa direktorom organizacije Piterom Van der Overartom posjetili su Opštinu Bosanski Petrovac, gdje su se sastali sa načelnikom Opštine, Zlatkom Hujićem i predsjedavajućim OV, Dejanom Prošićem.

Tema sastanka bila je migrantska kriza koja je zahvatila državu Bosnu i Hercegovinu, ali i naš Kanton.

Svjedoci smo, u posljednje vrijeme, problema koje ova kriza donosi, od uspostavljanja prihvatnog centra za migrante u Bihaću, a posebno sada kada jedna od ponuđenih lokacija za formiranje prihvatnog centra treba da bude u našoj Opštini, tačnije u Medenom polju.

 

Da je naša vlast protiv ovog prijedloga dokaz je i Saopštenje za javnost od prije nekoliko dana gdje se navelo da naša Opština nema ništa protiv migranata, ali da smo mi jedna mala opština koja i sama po sebi ima velike probleme u riješavanju ekonomskih segmenata, te da bi nam dolazak migranata još više narušio harmoniju i normalan rad lokalne zajednice.

Ove stavove i danas su ponovili načelnik Hujić i predsjedavajući Prošić.

“Mi smo i ovaj put energično istakli da smo protiv i naveli razloge, međutim, ova odluka je stvar države i Vijeća ministara, tako da ćemo sačekati definitivnu odluku, mada smatramo da je to već gotova stvar. Poštujemo ministra i ljude koji su danas došli da sa nama razgovaraju, ali mogu reći da je dolazak migranata na područje Medenog polja rezultat “maćehinskog odnosa” Kantona prema našoj lokalnoj zajednici”, istakao je načelnik Hujić.

“Mi smo danas razgovarali sa predstavnicima lokalne vlasti u Bosanskom Petrovcu koji su izrazili određenu rezervu, nesigurnost i bojazan, da bi jedan migrantski centar mogao da ugrozi normalno funkcionisanje lokalne zajednice. Usaglasili smo se da ćemo sačekati da država, odnosno Vijeće ministara donese konačnu odluku, sutra imamo sjednicu u Sarajevu, međutim računam da će Medeno polje biti lokacija gdje ćemo uspostaviti centar za migrante”, u svojoj izjavi naveo je ministar Mektić.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica