Dana, 13.3.2018. godine, predstavnici CRS (Catholic Relief Services) posjetili su Opštinu Bosanski Petrovac, s ciljem predstavljanja projekta: Komplementarna podrška za obezbjeđenje osnovnih izvora zarade u okviru regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini koji će se na području naše Opštine provoditi u naredne dvije godine.

Pored naše Opštine projekat će djelovati u Prijedoru, Novom Gradu, Pelagićevu, Tuzli i Kotor Varošu.

Cilj ovog projekta je osiguravanje održive socijalne i ekonomske integracije povratnika i raseljenih lica u zajednice povratka.

 

Korisnicima Regionalnog stambenog programa će se u saradnji sa opštinama i nadležnim institucijama pružiti pomoć u ostvarivanju prava iz domena socijalne zaštite, kao što su: pravo na obrazovanje, zdravstvo, pravo na stalnu socijalnu pomoć, dječiji doplatak, kućnu njegu i sl.

Također, kroz ovaj projekat radno sposobni korisnici će biti podržani u osnivanju i razvijanju malih biznisa, zapošljavanju u lokalnim preduzećima, poboljšavanju prihoda u poljoprivrednoj proizvodnji.

Naime, odabrani korisnici RSP-a počinju zarađivati ili povećavati svoje prihode, dok najugroženiji, kao što su osobe sa invaliditetom ostvaruju pravo socijalne zaštite.

Projekat podržava Vlada Švajcarske, a implementira CRS.