Search

Četvrti Biznis forum bosanskohercegovačke dijaspore – BHdiaFor 2017 održan je u srijedu, 27. decembra 2017 u Tuzli, na kojem je učestvovao načelnik naše Opštine, Zlatko Hujić, a domaćin je bio gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

Glavni organizator događaja je Biznis centar bh. dijaspore (Diaspora Business Center), kao dio Grupacije Naša perspektiva. Ova aktivnost je podržana kroz USAID-ov Projekat Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine.

Na Forumu  su govorili brojni investitori, predstavljeno je niz različitih projekata i aktivnosti, a posebnu pažnju je dobila inicijativa za formiranje Savjetodavnog vijeća investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore (DIAC), koje će u budućnosti raditi na zagovaranju povoljnije poslovne klime za ulaganje i pokretanje posla u Bosni i Hercegovini.

Na forumu je organizovana i otvorena diskusija o modelima efikasnijeg uključivanja dijaspore u ekonomski razvoj BiH. 

“Izuzetno je važno da pored izuzetne pomoći USAID-a i domaćih institucija, postoje kompanije koje su spremne podržati ovu vrstu poslovnog povezivanja u lokalnoj zajednici. Ovaj skup i veliki broj zainteresovanih učesnika, šalju jednu pozitivnu poruku – Naši ljudi iz dijaspore su spremni uložiti novac i znanje u Bosnu i Hercegovinu, te je vrijeme da to prepoznamo i pružimo im podršku na tom putu“, istakao je Armin Alijagić, iz “Naše perpsektive”.

Podsjećamo da je u našoj Opštini u avgustu 2017. godine projektom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH uspostavljena Kancelarija za saradnju sa dijasporom, kojoj je cilj da se zajedničkim radom stvore bolji uslovi za kulturnu, sportsku, obrazovnu, privrednu i svaku drugu saradnju i investiranje u lokalne zajednice.

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica