Search

Dana 22.12.2017. godine, u okviru posjete Unsko-sanskom kantonu, Federalni premijer, Fadil Novalić, posjetio je i Opštinu Bosanski Petrovac, gdje ga je dočekao načelnik Hujić sa svojim saradnicima, u etno selu “Čardaklije”.

Tokom razgovora sa Federalnim premijerom, načelnik ga je upoznao sa aktuelnim stanjem i dešavanjima u području naše Opštine. Generalno gledajući stanje na području naše Opštine je ocijenjeno kao pozitivno. Međutim, akutni problem i dalje jeste nepostojanje federalnog zakona o šumama, za razliku od onoga koji je važeći na nivou USK- a, a koji je totalno diskriminirajući, jer godinama ne daje Bosanskom Petrovcu ono što zaslužuje, a što je potvrđeno presudom Ustavnog suda.

Naime, naknada koju naša Opština dobija, prema ovom (kantonalnom) zakonu, je simbolična u odnosu na ono koliko ova opština daje ovom Kantonu, odvozom ogromne količine trupaca sa područja svoje opštine.

Drugi problem koji je istakao Hujić jeste dodjela državne zemlje privatnim licima i investitorima radi njene obrade, odnosno stavljanja u funkcije proizvodnje (pašnjaci, oranice...).

Neshvatljivo je da Opštinsko vijeće Bosanskog Petrovca nije podržalo prijedlog načelnika za raspisivanje Javnog poziva, a, inače, po preporuci i zaključcima upravo Federalnog premijera od 1.12.2016. godine.

Za očekivati je od premijera da razmotri mogućnosti raspisivanja tako važnog Javnog poziva, jer pusta prostranstva petrovačkih polja moraju se početi aktivirati.

Nakon toga, gosti su obišli pogon “Alma Ras” u prostoru trgovačkog centra “Bingo”, izražavajući zadovoljstvo što domaće firme vraćaju sjaj nekadašnjim privrednim gigantima, kao što je bio “Novitet”, preko 500 zaposlenih ljudi.

Vlasnik “Alma Ras” i aktuelni načelnik, Kemal Memagić, je ovdje bio domaćin, gdje su trenutno uposlene 32 radnice, a u planu je zapošljavanje stotinu ljudi.

Na kraju, premijer se zahvalio domaćinu Hujiću, te se sa pratnjom u kojoj su bili i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Šemsudin Dedić i predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH i član Nadzornog odbora Preventa, Adnan Smailbegović uputio prema Ključu, odnosno Sarajevu.

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica