Da podrška domaćim firmama nema alternativu federalni premijer Fadil Novalić ponovio je i prilikom obilaska firme “Alma Ras” u Bosanskom Petrovcu.

Podsjetio je da je nekadašnja Fabrika Novitet, lokalitet gdje sada posluju Alma Ras i Bingo, prije rata upošljavala više od 500 radnika, ali da je prošla kroz fazu loše privatizacije, prekomjernog zaduživanja i masovnih otpuštanja.

– Danas u krugu Noviteta otvaraju se nova radna mjesta. Prošle godine ovdje je izgrađen savremeni supermarket Bingo’ i tvornica rublja Alma Ras.

Zaposlenje je tu našlo više od 100 radnika – istakao je Novalić.

Izrazio je zadovoljstvo i ponos da domaće firme vraćaju sjaj nekadašnjim privrednim gigantima.

– Bez domaćih investicija ova vlada sigurno ne bi postigla uspjehe u vezi s otvaranjem novih radnih mjesta – naglasio je Novalić koji je tokom današnjeg obilaska Bihaćke pivovare govorio o važnosti domaće proizvodnje, kazao je Novalić.

Vlasnik preduzeća Alma Ras Đemal Memagić je kazao da ova firma nastavlja graditi svoje ime i u Bosanskom Petrovcu.

Trenutno su u ovom krajiškom gradu zaposlili 32 osobe, a cilj im je do stotinu.

– Želimo pomoći i sebi i Bosanskom Petrovcu – dodao je Memagić, javlja Fena.

Novalić je pogon ovog preduzeća obišao u sklopu posjete Unsko-sanskom kanonu koja je počela u četvrtak susretom s privrednicima.

Predsjednik Vlade FBiH obišao je Bihaćku pivovaru, lokalitet gdje treba biti građen bihaćki aerodrom, Nacionalni park Una i pogon preduzeća Alma Ras, a posjeta će biti završena obilaskom pogona Preventa u Ključu.