Search

Dodjelom nagrade “Skender Kulenović” književniku Seadu Mahmutefendiću za roman “Mjesto na kojem je neko pojeo cvijet”, 24. oktobra je završena manifestacija “Dani Skendera Kulenovića”, koja je ova godine obilježena po devetnaesti put.

Sead Mahmutefendić je bosanskohercegovački književnik. Rodio se u Sarajevu 1949. godine. U Konjicu je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studirao književnost i jezike na Univerzitetu u Beogradu. Bio profesor srpskohrvatskog i latinskog jezika. Živi i radi kao školski bibliotekar u Sarajevu. Saradnik je u brojnim časopisima, novinama i radiju u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Piše prozna djela, romane, novele, eseje, kolumne, poeziju itd. Autor je brojnih prikaza književnih djela. Član je Društva hrvatskih književnika u Zagrebu i Društva pisaca u BiH u Sarajevu.

Djela su mu prevođena na ruski, engleski, španski, njemački, francuski, italijanski, holandski, makedonski i ermenski. Objavljena su mu Izabrana djela u 2 knjige: Kelvinova nula, Ribe i jednooki Jack. 

 

Naime, ovogodišnja manifestacija, organizovana je od strane  Javne ustanove “Biblioteka Skender Kulenović” u saradnji sa Udruženjem pisaca Unsko-sanskog kantona, JU Kantonalnom i univerzitetskom bibilotekom, bosanskopetrovačkim Centrom za kulturu i obrazovanje, a svoj doprinos su dali i Mješovita srednja škola“Bosanski Petrovac“ i Osnovna škola „Ahmet Hromadžić.

Održavanje manifestacije, kao i svake godine, pored Opštine Bosanski Petrovac, finansijski su omogućili i Vlada Unsko-sanskog kantona sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

 Završnoj manifestaciji pored ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Muhameda Ramića, načelnika naše Opštine, Zlatka Hujića, prisustvovali su i brojni građani, djeca, književnici, i ostali predstavnici kulturnog i javnog života Bosanskog Petrovca.

Na samom početku obratili su se načelnik Hujić i ministar Ramić.

“Manifestacija “Dani Skendera Kulenovića” je značajna za sve. Opština Bosanski Petrovac je, kao i uvijek, pružila podršku ovom događaju. Podsjećamo da smo prošle godine uradili spomenik Petrovačkim velikanima, pa smo nakon 60. godina podigli spomenik Jovanu Bijeliću, zamjenili doslovno drvenu dasku sa spomenikom dostojnim jedne takve veličine. Važno je da se gradi taj odnos prema umjetnosti i bitnim ličnostima iz našeg grada. Jako bitno je da djecu tako vaspitamo. Nagrada Skender Kulenović je san velikih pisaca, jer je Skender obojan sa izuzetnom plemenitošću i veličinom”, rekao je načelnik Zlatko Hujić.

Prisutnima se obratio i ministar Muhamed Ramić koji je istakao da je Bosanski Petrovac kolijevka ili “rasadnik” pametnih ljudi, te da Petrovčani imaju na čemu biti ponosni.

 

U današnjem programu su učestvovali učenici Mješovite srednje škole Bosanski Petrovac, učenice Osnovne škole '' Ahmet Hromadžić ''  i učenici   Umjetničke škole Bihać  - Područno odjeljenje iz Bosanskog Petrovca .  Učenike su pripremale i sa njima radili  profesorice Gordana Balić , Jasmina Mehdin , Ljiljana Milošević i profesor Nedim Bakić .

Potom je uslijedio najsvečaniji trenutak, proglašenje dobitnika nagrade.

„Ovog puta bilo je zanimljivih knjiga i autora. Na prvoj poziciji našao se roman „Mjesto na kojem je neko pojeo cvijet“ kao najbolji roman autora, koji zaslužuje ovako prestižnu nagradu“, riječi su Senudina Jašarevića, predsjednika žirija.

Značaj ove manifestacije potvrđuje broj književnika koji na njoj učestvuju, kao i broj autora koji svake godine konkurišu za nagradu „Skender Kulenović“, koja je jedna od najznačajnijih koje se dodjeljuju u našoj zemlji, što su potvrdili i sami učesnici manifestacije.

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica