U Kabinetu načelnika održan je sastanak, dana 17.10.2017. godine, na kojem je prisustvovao načelnik Hujić i predstavnici Saveza udruženja gluhih i nagluhih FBiH: Nikola Stanić, zamjenik predsjednika federalnog saveza gluhih i nagluhih, Sulejman Čaković, sekretar Saveza i Slobodan Novaković, predsjednik Udruženja gluhih i nagluhih u našoj Opštini.

Na samom početku sastanka predstavnici ove populacije su izrazili veliku zahvalnost na finansijskoj pomoći koju im je izvršna vlast uputila u proteklom periodu, te da se nadaju da će ta saradnja i dalje ostati na dobrom nivou i da će se praksa u rješavanju postojećih problema nastaviti.

 

Također, tokom susreta, iznijeli su prijedlog da se u budžetu Opštine Bosanski Petrovac uvrsti stavka, koja će se odnositi na određena novčana sredstva namijenjena Udruženju radi zadovoljenja potreba te populacije.

Govoreći o poteškoćama gluhih osoba, istaknut je problem nepostojanja adekvatnog prostora za okupljanje i rad za nekoliko njihovih štićenika u našoj Opštini.

Načelnik Zlatko Hujić je istakao značaj i potrebu većeg razumijevanja društva za probleme kako gluhih i nagluhih, tako i osoba s drugim oblicima invaliditeta da bi se uklonile predrasude i osobe sa invaliditetom tretirale kao ravnopravni članovi društva, te je u tom smislu obećao nastaviti svaku moguću pomoć i podršku u njihovim aktivnostima.