Privredna komora Unsko-sanskog kantona organizovala je 15. Međunarodni sajam ekologije, „EKOBIS 2017“, u Bihaću od 14. do 16. septembra 2017. godine, na kojem je učestvovala i Opština Bosanski Petrovac.

Naša Opština je uzela učešće zajedno sa opštinama Drvar, Istočni Drvar i Petrovac-Drinić, a u okviru promocije projekta „Razvoj plasteničke proizvodnje pokretanjem međuentitetske i međuopštinske saradnje“.

Ovaj projekat je podržan od strane Savjeta Evrope, a navedene opštine, među kojima je i naša, predstavljaju klaster 1, s tim da je naša Opština nosilac projekta.

 

Jedna od aktivnosti u projektu je i bilo učešće žena koje su dobile plastenike kroz ovaj projekat, na sajmu „EKOBIS“.

Žene, korisnice plastenika, na „EKOBIS-u“ su imale prilike promovisati i prodati proizvode koje su proizvele u plastenicima i na poljoprivrednim imanjima.

Posjetitelji su mogli da vide i brošure o poslovnoj zoni „Gorinčani“ i o Ćilimari, a najveći interes su pokazali za ćilime, svjedoke stoljetne porodične tradicije ukrasnog tkanja čuvenih „petrovačkih ćilima“.

Štand naših opština su krasili upravo ćilimi sa prepoznatljivim „Bolića kolom“, med i čajevi sa mednih i ljekovitih polja, domaća šljivovica, likeri od drenjina, džemovi, pekmezi, krastavci, raženo brašno i ostali proizvodi...

Opšti dojam korisnica je da je ovo bilo dobro iskustvo, te da su ostvarile brojne kontakte koje će dalje koristiti za plasman svojih proizvoda.

Podsjećamo da je sljedeća aktivnost na projektu učešće koisnica na sajmu u Banja Luci, koji će se održati u novembru.