Search

Veliki broj Petrovčana, ali i gostiju okupilo se 27. jula na Medenom Polju, u Bosanskom Petrovcu na narodnom zboru na kome je obilježen 27. juli-Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma. Organizatori ove manifestacije su Općina Bosanski Petrovac u saradnji sa Centrom za kulturu i obrazovanje i organizacionim odborom.

Prisutni su mogli da uživaju uz kulturno-zabavno-sportski program, a posebna atrakcija ovogodišnje manifestacije bili su letovi motornih letjelica sa Aeorodroma Medeno Polje, koje su izveli članovi Aero centra iz Banje Luke i Bihaća, kao i padobranci, koji su maestralno izvodili svoje skokove, na opšte divljenje prisutnih posmatrača.

Poznato je da je letilište na Medenom Polju korišteno za sportske aktivnosti i u bivšoj Jugoslaviji. Većina stanovnika se ovog aerodroma sjeća iz filma “Partizanska eskadrila”, kao prvog partizanskog aerodroma, na kojem je i snimljen film. Slavna istorija ovoga Polja je naročito prepoznatljiva, po ratnim operacijama iz Drugog svjetskog rata, kada je ovdje sletio i sin Vinstona Čerčila (Randolf Čerčil).

U sklopu kulturno-zabavnog programa Petrovčane i ostale goste zabavljale su naše izvorne grupe “Runolist” i “Drvosječe”, kao i muzičari Ećo i Mešak.

Prirodne ljepote kojima smo okruženi, Osječenica, Klekovača, Grmeč i medno Medeno Polje, čist vazduh, jučer su mogli da vide i osjete svi koji su prisustvovali manifestaciji.

Kao zvijezda manifestacije nastupio je poznati glumac Josip Pejaković koji je izveo monolog u svom prepoznatljivom stilu, a sve na kraju, završio pjevajući sa Drvosječama.

Antifašistička borba počela je iz ovog kraja, pobijeđen je fašizam u Drugom svjetskom ratu, upravo zahvaljujući i ovom mjestu, Aerodromu Medeno Polje, koji je bio ključno mjesto za nekoliko prelomnih događaja, a Petrovčani su na ovaj način odali poštovanje samom mjestu i njegovoj ponosnoj istoriji.

Na kraju, ono što je najvažnije, jeste činjenica da je naša Opština jedna od rijetkih koja proslavlja ovaj istorijski značajan datum, ali i to što narodno veselje na Medenom polju 27.jula nastavlja tradicija proslave borbe protiv fašizma, koja, zapravo, nikada ne treba prestati.

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica