U Opštini Bosanski Petrovac, kao i svim ostalim opštinama i gradovima Unsko-sanskog kantona poštuju se propisane naredbe, upute i mjere u sprečavanju prenošenja i širenja koronavirusa.

Do sada nije zabilježen nijedan slučaj zaraze kod građana Bosanskog Petrovca.

Trenutno se na području naše Opštine nalazi 7 lica u samoizolaciji, koji se prema izvještaju Komisije za obilazak nalaze na svojim kućnim adresama poštujući samoizolaciju.

Bitno je istaknuti da je u izvještaju navedeno da niko od lica ne osjeća nikakve siptome koji bi ukazivali na koronavirus.

Broj osoba u samoizolaciji se svakim danom smanjuje, obzirom da je maksimalan broj takvih lica bio dosegao broj 76, što našim građanima daje nadu da su rizici za zarazom smanjeni, ali i dalje znače da se doslijedno prate i poštuju upute.

Što se tiče građana koji se, zbog neke potrebe, nađu na javnim mjestima, svi se, sa malim izuzecima, pridržavaju nošenja maske i rukavica, kao i socijalne distance od 1,5 metar.

Tim povodom, ekipa Radija Bosanski Petrovac, je također, poštujući gore navedene mjere, izašla na teren te upitala građane za mišljenje o mogućem uvođenju 24- satnog karantetna za sve.

Mišljenja su većinom išla u smjeru podrške, a sve to kako bi se smanjio broj zaraženih u našoj državi i Federaciji BiH, te su bez negodovanja izjavili da bi se itekako pridržavali i ovakve mjere.

Također, prema dopuni Naredbe u kojoj osobe starije od 65 godina se mogu u periodu od 08:00-12:00 sati kretati kako bi podignuli penziju, što se tiče Opštine Bosanski Petrovac, primjećena je gužva ispred poslovnice BBI banke i Pošte.

16 tona brašna koje je Vlada RS dodijelila našoj Opštini u nedjelju je distribuirano predsjednicima mjesnih zajednica, a podjela građanima je u toku.

Prema prijedlogu Komandanta Kriznog štaba, brašno je podijeljeno prema sljedećim količinama po mjesnim zajednicama:

  1. Bravsko 1200 kg
    2. Grad 1 2500 kg
    3. GRAD 2 2500 kg
    4. Smoljana 1200 kg
    5. Kapljuv 500 kg
    6. Rašinovac 900 kg
    7. Bukovača 500 kg
    8. Kolunić 900 kg
    9. Suvaja 600 kg
    10. Vođenica 600 kg
    11. Bjelaj 600 kg
    12. Vrtoče 500 kg
    13. Krnjeuša 1500 kg
    14. CRVENI KRST 2000 kg

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica