Search

Pogled na Osječenicu
Bosanski Petrovac
Runolist na Osječenici
Runolist na Osječenici
Etno selo Čardaklije
Vrtoče, Bosanski Petrovac
Panorama
Bosanski Petrovac
Titov voz
Oštrelj, Bosanski Petrovac
Stare slike
Bosanski Petrovac
Stare slike
Bosanski Petrovac
Velikani Bosanskog Petrovca
Naslikao Nedim Islamagić-Čile
Panorama Bosanski Petrovac
By Seadred Photography, Sead Redžić
Općina Bosanski Petrovac
By Seadred Photography, Sead Redžić

Jedinstveni općinski organ uprave

Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Unsko-sanski kanton
Općina Bosanski Petrovac
 
Bosanska 110,
77250, Bosanski Petrovac
Bosna i Hercegovina
 

ID broj: 4263145770004

tel: 037/883-570 (centrala)
fax: 037/881-012
e-mail: opcinabp@bih.net.ba

Proteklih dana u Bosanskom Petrovcu smo imali niz događaja koji su osmišljeni kao susreti sa dijasporom. Forum sa dijasporom, izložba nematerijalne kulturne baštine i gastro ponude, druženje sa najmlađima, muzička događanja, sportske aktivnosti i smotra folklora su građanima pružili mogućnost da u skladu sa svojim interesovanjima pronađu po nešto za svoju dušu. Sami događaji su uspješno realizovani, protekli sa manje ili više interesovanja, ali su opravdali očekivanja i nije bilo incidentnih situacija. Sredstva koja su uložena biće objavljena nakon finalizacije izvještaja, ali već sada možemo reći da se kreću oko 5000 KM.

S druge strane željeli smo napraviti pozitivne pomake u odnosu dijaspore i opštine, razvoju partnerskih odnosa i pokrenuti bar jedan zajednički projekat. U tom kontekstu smo i odredili ciljeve.

Opšti cilj događanja je „Valorizacija komparativnih prednosti u svrhu lokalnog razvoja“, dok su Specifični ciljevi :

  1. Globalno organizovanje dijaspore (Indikator praćenja: Broj registrovanih.
  2. Promocija investicionih mogućnosti (Indikator praćenja: Iznos sredstava u KM, koji su investitori spremni uložiti u odabrane projekte) i
  3. Odabir društveno korisnih projekata za realizaciju u partnerskom odnosu dijaspore i opštine. ( Indikator praćenje : broj prispjelih ideja) .

Kada sagledamo sa stanovišta projekcije i indikatora možemo reći da nismo zadovoljni niti efektima , niti rezultatima. Broj registrovanih je 12 , iznos sredstava 0 KM, a broj pristiglih ideja 1. Brojevi su neumoljivi i egzaktno pokazuju loš odnos opštine i dijaspore, te krajnju nezainteresovanost za projekte u lokalnoj zajednici. Nismo imali sportske ekipe iz dijaspore, nismo imali kulturna društva iz dijaspore, ali smo imali forumaše iz dijaspore i došao nam je Zemljotres iz dijaspore. Ako to uporedimo sa angažmanom na društvenim mrežama, dolazimo do zaključka da ili ne radimo dobro ili je inercija prejaka. Interakcija i kontakti na istim društvenim mrežama, kažu da smo dva različita svijeta. Da li je jaz premostiv i da li možemo biti partneri ??? Da li će naše sujete uništiti nas same ??? Još 2007.godine u Banjalučkim „Nezavisnim Novinama“, u kolumni Muhameda Filipovića pod nazivom „Fenomen dijaspore“ je iznesena suština ovih odnosa, te citiram jedan pasus:

„Logika života je neminovna i nikakve velike i zvučne riječi i njihova nejasna značenja ne mogu skriti golu istinu, koja već sada izvire iz svih pora života, a to je da smo mi već i sada, za, evo, jedva dvanaest ili petnaest godina postali dva svijeta. Jedan svijet su oni koji u ljetno doba dođu da bi nam pokazali da su u tuđem svijetu uspjeli, dok mi u svom svijetu, u svojoj zemlji i unutar svojih uvjeta života, eto, živimo tako da nam treba pomoć, a oni nam žele pomoći.“

Nakon još 12 godina jaz je veći, a imamo i novu dijasporu, koja daje novu dimenziju sveukupnim odnosima. Ovih 3 do 4 hiljade ljudi, koji žive ovdje, nekako će organizovati svoj život i živjeće ljudi ovdje još dugo. Neki će reći da treba konkretno predložiti nešto, a neki će reći da im ne treba nametati šta i kome će oni pomoći. Najkonstruktivnija ideja je došla od gospođe Dragice Banjac koja vodi školu stranih jezika u Banja Luci , a koja se ponudila da nam prevede na nekoliko svjetskih jezika promo-materijale i da u saradnji sa opštinom organizuje ljetnju školu našeg jezika za djecu iz dijaspore i školu stranih jezika za našu djecu. Ekipa iz Velenja je ponudila da volonteri iz Slovenije dođu u Bosanski Petrovac na mjesec dana i da sprovode volonterske akcije. Najveće razočarenje su oni koji su jedini formalno organizovani, a od kojih nije stigao ni jedan konkretan prijedlog, a to su udruženja Petrovčana iz Beograda, Novog Sada i Banja Luke. Razumijemo da je sezona odmora, kraj avgusta su uvijek bili popravni ispiti i nadam se da oni aktivno rade na pripremama za popravne.

I za kraj ipak jedan konkretan prijedlog:

Milovan Banović je naš sugrađanin koji nema stalna novčana primanja, obolio je i vezan za kolica. Potrebno je 6000 KM da mu adaptiramo prostorije prilagođene osobama sa invaliditetom (kuhinja, jedna soba, kupatilo i ulaz sa pristupnom rampom za invalide). Javite se u opštinu Bosanski Petrovac, Crveni krst ili Centar za socijalni rad ako želite pomoći.

MA GDJE BIO – PETROVAC VOLIO .

Načelnik opštine

Dejan Prošić

Nacionalni spomenici Bosanskog Petrovca

Srednjovjekovna Crkva

Arheološko područje sa ostacima srednjovjekovne crkve

 

Stari grad Bjelaj

Stari grad Bjelaj (Bilaj), ili bjelajska tvrđava,

 

Zbirka slika Jovana Bijelića

Jovan Bijelić (Revenik kod Bosanskog Petrovca,

 

Titov voz na Oštrelju

Partizanski - Titov voz na Oštrelju

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica