Search

Program obilježavanja Dana Općine
Pogled na Osječenicu
Bosanski Petrovac
Runolist na Osječenici
Runolist na Osječenici
Etno selo Čardaklije
Vrtoče, Bosanski Petrovac
Panorama
Bosanski Petrovac
Titov voz
Oštrelj, Bosanski Petrovac
Stare slike
Bosanski Petrovac
Stare slike
Bosanski Petrovac
Velikani Bosanskog Petrovca
Naslikao Nedim Islamagić-Čile
Panorama Bosanski Petrovac
By Seadred Photography, Sead Redžić
Općina Bosanski Petrovac
By Seadred Photography, Sead Redžić

Povodom obilježavanja 25. maja, Dana Opštine Bosanski Petrovac, 25.5.2018. godine je od 9 časova bilo upriličeno polaganje cvijeća u svim mjesnim zajednicama Opštine, kao i na svim spomen-obilježjima u samom gradu.

Polaganju je prisustvovao načelnik Opštine, Zlatko Hujić, sa svojim saradnicima i ostalim predstavnicima kulturnog i javnog života naše Opštine.

Nakon toga, kako je i najavljeno, sa početkom u 12 časova, svečano je otvorena zgrada vrijedna 1 milion KM.

Svečano otvorenje, presijecanjem vrpce i uručenje ključeva za 20 porodica obavili su načelnik, Zlatko Hujić, državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice, Semiha Borovac i predstavnik delegacije EU u BiH, gospodin Vannini.

Projekat zgrade je realizovan u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbjeglih i interno raseljenih lica, a dvadeset porodica koje već godinama očekuju krov nad glavom, tog dana je konačno dobilo ključeve od stanova.

Prisutnima su se obratili gospodin Vannini, predstavnik delegacije EU u BiH, državna ministrica, Semiha Borovac, sekretar Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica, i načelnik Zlatko Hujić.

Ministrica Borovac istakla je da je sretna što je ovakav jedan milionski projekat uspješno realizovan u našoj Opštini, a osmijeh i radost na licima korisnika dok su po prvi put ulazili u svoje nove domove, opravdali su svaki trud, koji je unazad godinu dana ulagan da bi ova zgrada ostvarila svoju namjenu.

“Mi živimo za ovaj narod i vrijeme kada će Bosanski Petrovac u potpunosti biti grad prosperiteta, dobrog života, kao što je to nekad bio. Ne damo ljudima da odu, dajemo im krov nad glavom, zaposlenje. Izgradnjom zgrade politika opštinske administracije u potpunosti je ostvarila cilj što se tiče kategorije izbjeglica i raseljenih lica”, istakao je načelnik Hujić.

Svečanom sjednicom u Domu kulture nastavljena je svečanost obilježavanja Dana naše Opštine, kojom prilikom se prisutnima obratio predsjedavajući, Dejan Prošić.

Potom se obratio i načelnik Hujić koji je ukratko predstavio plan za naredni period, te je nakon toga uručio opštinska priznanja-plaketu za doprinos u razvoju Opštine, novinaru Draganu Bursaću, investitoru, Jusufu Arifagiću, vlasniku doo Pirnar, Romanu Pirnaru, a zahvalnicu je dobila opštinska služba za civilnu zaštitu i vatrogastvo.

Svi dobitnici opštinskih priznanja, na kraju su se lično zahvalili, na plaketama, koje im je dodjelio i uručio Opštinski načelnik.

Opštinsko vijeće nije nikome dodjelilo nikakvo priznanje, zahvalnicu niti plaketu, s obrazloženjem da “Pravilnik nije dorađen”. Tako prijedlog građana opštinskom vijeću, za posthumno Priznanje Hemki Hujiću, dugogodišnjem direktoru izuzetno uspješne fabrike “Novitet”, sa preko 200 potpisa inicijative, nije dobio većinu i odbijen je.

Nakon toga, uslijedio je kulturno-zabavni program, gdje su se predstavili učenici osnovne i srednje škole, polaznici umjetničke škole, kao i mališani iz Dječijeg vrtića.

Pored mnogobrojnih građana, Svečanoj akademiji su prisustvovali gradonačelnici, Bihaća i Cazina, Šuhret Fazlić i Nermin Ogrešević, načelnici Bužima, i Drinića, Zikrija Duraković i Milan Grbić, bivši premijer Kantona, Saračević Izudin, kao i ostali predstavnici kulturnog, vjerskog i javnog života naše Opštine.

Nacionalni spomenici Bosanskog Petrovca

Srednjovjekovna Crkva

Arheološko područje sa ostacima srednjovjekovne crkve

 

Titov voz na Oštrelju

Partizanski - Titov voz na Oštrelju

 

Stari grad Bjelaj

Stari grad Bjelaj (Bilaj), ili bjelajska tvrđava,

 

Zbirka slika Jovana Bijelića

Jovan Bijelić (Revenik kod Bosanskog Petrovca,

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica