Search

Obavještenje
Kriznog štaba Općine Bosanski Petrovac
Obavještenje
Krizni štab Općine Bosanski Petrovac
Apel
građanima Bosanskog Petrovca

Jedinstveni općinski organ uprave

Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Unsko-sanski kanton
Općina Bosanski Petrovac
 
Bosanska 110,
77250, Bosanski Petrovac
Bosna i Hercegovina
 

ID broj: 4263145770004

tel: 037/883-570 (centrala)
fax: 037/881-012
e-mail: opcinabp@bih.net.ba

Uspješna realizacija još jednog projekta u Bosanskom Petrovcu

Uspješnoj realizaciji projekta priznanje je dalo devet porodica iz Bosanskog Petrovca kojima su jučer uručeni ključevi novoizgrađenih, odnosno saniranih, stambenih jedinica.

Primopredaja ključeva korisnicima izgrađenih 9 stambenih jedinica izvršena je uz prisustvo predstavnika HWA, načelnika Opštine Zlatka Hujića, UNHCR-a, predstavnika opštinskog stručnog tima projekta, izvođača i nadzornog organa.

U kratkom obraćanju načelnik Hujuć je istaknuo: „ Sreća na licima članova ovih porodica je potvrda da smo uspjeli. Nedovoljne su rječi da se opiše ovaj momenat. Ono što hoću naglasiti da će opština i u narednom periodu podržati svaki projekat koji će građanima omogućiti kvalitetan život u svim njegovim segmentima. Projekti koji se trenutno implementiraju imaju za cilj stambeno zbrinjavanje, izgradnju infrastrukture, razvoj poljoprivrede i samozapošljavanje.

Ja kao predstavnik svih građana, garantujem da ću se boriti za građane, za projekte i za investicije kojima će Bosanski Petrovac biti prepoznat kao sredina za primjer. “

Korisnici projekta, Hajrić Mersada, Mujagić Alisa, Stevo Budimir, Rade Marjanović, Ahmet Ogrić, Hamdija Redžić, Radojka Romčević i Dušan Surla, ujedno su ekonomski osnaženi, gdje su prema željama i mogućnostima svakog pojedinog korisnika dobili pomoć u vidu plastenika, motokultivatora, freza, kosačica ili steonih junica.

Na licima korisnika, njihovih porodica mogla se vidjeti samo sreća i zadovoljstvo, koje su pokušali izraziti riječima.

„Ova kuća mi znači puno, danas sam jako sretna, zahvalila bih se načelniku, donatorima, izvođačima i svim ostalim koji su pomogli da mi se ova kuća izgradi“, riječi su Alise Mujagić.

„Kako nisam imao uslove da sam sebi napravim kuću, ovo mi puno znači, i želim da se zahvalim svima“, riječi su Dušana Surle.

„Moja porodica je zadovoljna, zahvaljujem se svima koji su učestvovali u ovom projektu“, kazala je Hajrić Mersada.

„Za mene ova kuća znači sve, sad moja porodica i ja imamo gdje živjeti, hraniti se, obavljati ličnu higijenu, jer u objektu u kojem smo živjeli nismo imali nikakve uslove za život“, rekla je Romčević Radojka.

Naime, zahvaljujući aktivnostima UNHCR koji je u periodu 2014 -2016. godine započeo provedbu projekta pod nazivom „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“ u deset bosanskohercegovačkih opština među kojima je izabrana opština Bosanski Petrovac.

Glavni cilj projekta je obezbjeđivanje trajnih rješenja za najugroženije porodice raseljenih lica, manjinskih povratnika i žena - žrtava rata, i to kroz timski rad i saradnju lokalnih vlasti, mjesnih zajednica, civilnog društva i projektnih partnera.

UNHCR je implementaciju projekta u sektoru izgradnje i sanacije stambenih jedinica povjerio Hilsfwrek Austrija Internacional (HWA), partneru sa dugogodišnjim iskustvom u implementaciji sličnih aktivnosti.

HWA je, u saradnji sa opštinom Bosanski Petrovac, putem izgradnje i sanacije 9 stambenih jedinica sa pratećom infrastrukturom, podržao najugroženije porodice koje nisu imale minimum stambenih uslova, odnosno porodice koje su u potrebi za stambenim zbrinjavanjem pored čega je data i mogućnosti za samozapošljavanje i ostvarivanje prihoda, kroz dodjelu pojedinačnih grantova.

Nacionalni spomenici Bosanskog Petrovca

Srednjovjekovna Crkva

Arheološko područje sa ostacima srednjovjekovne crkve

 

Zbirka slika Jovana Bijelića

Jovan Bijelić (Revenik kod Bosanskog Petrovca,

 

Titov voz na Oštrelju

Partizanski - Titov voz na Oštrelju

 

Stari grad Bjelaj

Stari grad Bjelaj (Bilaj), ili bjelajska tvrđava,

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica