Općina Bosanski Petrovac

Dobrodošli na službenu stranicu općine Bosanski Petrovac

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
1

U povodi TV priloga u Dnevniku 2 BHTV 1, od 14.08. 2015. godine, a u kojem se iznose konstatacije o odgovornosti lokalne vlasti za nedostatak vode, izazvane visokim temperatura i nedostatkom kiše, te da zbog toga u Podsrnetici i Bunari stoka krepava od žeđi. Također je iznesena tvrdnja da se za gradsko područje, koje je spojen na gradski vodovod, voda doprema sa izvorišta Sanica, a da se zbog toga stvaraju ogromni troškovi, „ te da za njih ( Grad ) neće biti redukcija, tvrde u komunalnom preduzeću, a oni koji nemaju vodu daleko su od središta općine“- rečeno je u Dnevniku 2, BHTV-a.

Uzimajući u obzir da su iznesene paušalne i tendenciozne tvrdnje, želimo se obratiti javnosti sa tačnim informacija.

Na području općine Bosanski Petrovac, Općinski štab civilne zaštite 13.08.2015. godine donio je Odluko o stanju elementarne nepogode, iz razloga predviđenih zakonom. Odluka je donesena na prijedlog općinskog Načelnika Zlatka Hujića.

Za razliku od prošlogodišnjih poplava, ove godine Bosnu i Hercegovini zahvatila je suša, a što se drastično odrazila na općinu Bosanski Petrovac, iz razloga što je struktura zemljišta velikim dijelom kraškog karaktera, i nedostataka izvorišta, ili površinskih ili podzemnih vodenih tokova, koji su presušili.

Kao odgovorna vlast, Općina Bosanski Petrovac je donijela Odluku o proglašenju elementarne nepogode, kako bi stavila sve kapacitete na području općine u cilju dopreme vode do svih građana, putem vodovoda, ili dopremom cisterni od strane Vatrogasne službe, Komunalnog preduzeća, ili cisterni ŠPD Unsko-sanske šume.

Sa odgovornošću tvrdimo da je svaki zahtjev koji je dostavljen Općini Bosanski Petrovac o dopremi vode, bio udovoljen, i svakom će biti udovoljeno, a znajući za socijalno stanje domaćinstava, sa proglašenjem elementarne nepogode troškovi padaju na teret Općine.

Smanjeni prinosi na poljoprivrednim imanjima su evidentni, posebno na poljima zasijani kukuruzom.

Međutim, netačna je tvrdnja da u Bosanskom Petrovcu stoka „krepava od žeđi“, i provjerom u evidenciji Općine  ni jedan slučaj takve prirode nije prijavljen komisiji, jer se to neće desiti, za potrebe ljudi i životinja, u skladu sa Odlukom o proglašenju elementarne nepogode dopremit će se voda.

Moramo istaći da područja koja su pokrivena vodovodom niti jednog trenutka nisu ostala bez vode, niti će ostati.

Ova općinska administracija je u proteklih tri godine napravila ogromne investicione zahvate u izgradnji vodovoda i kanalizacija.

U izgradnju i rekonstrukciji kanalizacionog sistema uložena je više od 2,5 miliona maraka, od toga zahvaljujući radu općinske administracije povučeno je više od 1,5 miliona KM grant sredstava IPA fondova Evropske unije. Izvršena je rekonstrukcija vodovoda u ul. Poče za više od sto domaćinstava, s ciljem smanjenje gubitaka u sistemu i poboljšanja kvalitete vode, za što je utrošeno 100 hiljada eura grant sredstva Japanske ambasade. Za izgradnju vodovoda u selima Kapljuh i Janjila utrošeno je više od 160 hiljada KM, a za rekonstrukciju vodovoda u Bjelaju 70 hiljada KM. Završen je remont pumpnog postrojenja i uloženo 30 hiljada KM, te je izgrađen Rezervoar Gorinčani i uloženo 90 hiljada KM.

U toku je nastavak projekta kanalizacionog sistema u koju se ulaže 1,5 miliona KM, većim dijelom grant sredstva. Ugovoren je nastavak projekta vodovoda Kapljuh, i u Budžetu su osigurana sredstva od 30 hiljada KM. Osigurana su sredstva u visini 40 hiljada KM iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede USK, za nastavak rekonstrukcije vodovodne mreže.

Također će biti realizirano i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u vrijednosti 4 miliona KM.

I pored svih ulaganja, zbog veličine i razbuđenosti općine, vodovodna mreže nije stigla do svake kuće, ali ni jedna kuća neće ostati bez opskrbe pitkom vodom.

Ponovno skrećemo pažnju građanima da poštuju preporuke i mjere iz Odluke o proglašenju elementarne nepogode, da postojeće količine vode u vodovodnim sistemima koriste racionalno, te da korite isključivo za potrebe domaćinstvo, a nikako za zalijevanje travnjaka, pranje pločnika i sl. Kao i pridržavanje mjera sprečavanje mogućnosti izbijanja požara.

U sladu sa važećim propisima Općinski štab civilne zaštite proglasio je stanje elementarne nepogode i u sladu s tim angažirana su privredna društva i javne ustanove koje posjeduju cisterne i svakom ko ima potrebu biti će dostavljena voda.

Radio BP