Općina Bosanski Petrovac

Dobrodošli na službenu stranicu općine Bosanski Petrovac

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
1

Bosanski Petrovac, 11.08.2015. godine – Načelnik Općine Bosanski Petrovac, Zlatko Hujić, potpisao je sporazum sa Nj. E. Christian Hellbach o realizaciji projekta uspostave sušare za ljekovito bilje u Bosanskom Petrovcu, čija je vrijednost veća od 13.000,00 KM.

„Njemačka ambasada je prihvatila da finansira naš projekt nabavke sušare za ljekovito bilje, koji će biti dodeljeni na korištenje sakupljačima ljekovitog bilja, čime će se omogućiti veći plasman i sakupljanje bilja“- rekao je Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Petrovac.

Bosanski Petrovac ima velike potencijale za sakupljanje ljekovitog bilja i  šumskih plodova, a na poljima u Bosanskom Petrovcu rastu brojne samonikle ljekovite bilje, za sakupljače do sada je predstavljao problem da ne postoje kapaciteti za šušenje ili preradu, pa se prikupljen količine prodavale kao sirove, što je znatno smanjivalo otkupnu cijenu.

„Na petrovačkim poljima leži  zlato, i samoga treba brati, sa prvim segmentom prerade, kroz šušenje, mi ćemo potaknuti stanovnika Bosanskog Petrovca  za skupljanje, i očekujemo da će većina moći dobro i zaraditi, naravno.“- rekao je načelnik Hujić.

Radio BP